EU ZABRANJUJE MASOVNU UPOTREBU NADZORNIH KAMERA: Evo za što se neće smjeti koristiti

15.04.2021. 12:55:00

EU regulira korištenje umjetne inteligencije pa će zabraniti “društveno ocjenjivanje”, pod upitnikom su samovozeći auti, a kamere u masama moći će se koristiti samo radi sigurnosti, piše u četvrtak Večernji list.

Sustavi umjetne inteligencije (AI) koji se koriste za neselektivni masovni nadzor bit će zabranjeni, osim u iznimnim slučajevima kad to zahtijeva sigurnost. Zabranit će se i AI sustavi za “društveno ocjenjivanje” (social scoring), koji se koriste sve više kako bi se vrednovalo ponašanje pojedinca u društvu.

Sve vrste umjetne inteligencije koje su označene kao visoko rizične, u što ulaze i samovozeći automobili i kirurške operacije na daljinu, morat će proći posebnu inspekciju prije primjene i morat će se provoditi pod ljudskim nadzorom.

Tvrtke koje se ogluše i krše nove propise bit će kažnjene i morat će platiti do četiri posto svoje zarade na globalnom tržištu. EU tako novim propisima želi regulirati korištenje umjetne inteligencije te zabraniti svaku upotrebu koja izlazi iz okvira ili se kosi s osnovnim principima i vrijednostima Unije.

Ove odredbe nalaze se nacrtu prijedloga o korištenju umjetne inteligencije, koji je još podložan promjenama do sljedećeg tjedna, kad će se očekuje da će ga službeno predstaviti Europska komisija.

U nacrtu se, između ostalog, kaže da neće biti dozvoljeno korištenje sustava umjetne inteligencije za manipulaciju ljudskog ponašanja te za dobivanje informacija o pojedincima ili grupama.

Također, pod zabranom će biti korištenje AI sustava za neselektivni masovni nadzor, no bit će dopuštene iznimke kod nekih slučajeva kad je posrijedi javna sigurnost. Novost je da se regulira i korištenje sustava umjetne inteligencije za socijalno ocjenjivanje, postupka koji se već u određenoj mjeri primjenjuje u svijetu, donosi Večernji list.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Večernji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.