EURO 2024. Švicarska nadigrala Mađarsku i napravila veliki korak prema osmini finala Eura

15.06.2024. 17:48:00

Švicarska nogometna reprezentacija pobjedom je otvorila EURO, u susretu prvog kola skupine A pobijedila je u Koelnu Mađarsku s 3-1 (2-0).

Švicarska je na poluvremenu vodila s dva gola prednosti, zahvaljujući pogocima Kwadwa Duahea u 12. minuti i Michela Aebischera u 45. minuti. Mađarska je smanjila zaostatak u 66. minuti preko Barnabasa Varge, ali je Breel Embolo zaključio utakmicu pogotkom u 93. minuti za konačnih 3-1.

Tijekom prvog poluvremena, Švicarci su dominirali igrom, pokazavši superiornost u svim aspektima. Njihov rastrčani stil i djelotvoran presing potpuno su razoružali Mađare, koji nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti golu Yannicka Sommera. Švicarska je bila vrlo konkretna u svojim napadima i lako je probijala mađarsku obranu. Poveli su iz prve ozbiljne akcije na utakmici, kada je razigrani Aebischer sjajno asistirao Duahu, koji je lako matirao Gulacsija za 1-0.

Primljeni pogodak dodatno je uzdrmao Mađare. U 20. minuti Vargas je imao priliku za 2-0, ali je njegov udarac obranio Gulacsi. Švicarska je nastavila kontrolirati igru do kraja prvog poluvremena, uglavnom igrajući na mađarskoj polovici terena. Jedina šansa za Mađarsku u prvom dijelu dogodila se u 40. minuti, kada Orban nije uspio iskoristiti ubačaj Szoboszlaija.

Na kraju prvog poluvremena, Aebischer je sjajnim potezom i preciznim udarcem povećao vodstvo Švicarske na 2-0.

U drugom poluvremenu, već u 47. minuti, Duah je imao priliku za drugi pogodak, ali je Gulacsi obranio njegov udarac. Nakon toga, Švicarci su prepustili loptu Mađarima, koji nisu uspijevali ozbiljno zaprijetiti švicarskoj obrani i golmanu Sommeru.

Mađarska je napokon stvorila pravu priliku u 64. minuti, kada je Varga glavom pucao pored vratnice. U 66. minuti, Mađarska je smanjila na 2-1 zahvaljujući dobrom ubačaju Szoboszlaija i preciznom udarcu glavom Varge.

Mađarska je nastavila pritiskati, tražeći izjednačenje, ali nisu uspjeli stvoriti pravu prijetnju. Švicarska je, s druge strane, nizala velike prilike. Xhaka je u 90. minuti imao dobru šansu nakon kornera, ali je Gulacsi obranio. U sljedećem napadu Rieder je promašio priliku za gol nakon što je otišao previše u stranu. Konačni udarac zadao je Embolo u 93. minuti, iskoristivši grešku Orbana i matiravši Gulacsija za 3-1.

U prvom kolu ove skupine A, domaćin Njemačka je pobijedila Škotsku s 5-1. U drugom kolu, koje je na rasporedu u srijedu, 19. lipnja, sastaju se Njemačka – Mađarska i Škotska – Švicarska.

Izvor: PDN/Foto:KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.