EURO 2024. Završio gruzijski san, sjajna Španjolska na Njemačku!

01.07.2024. 08:40:00

Španjolska nogometna reprezentacija pokazala je izvanrednu formu na EURU 2024., svladavši Gruziju s 4-1 nakon ranog šoka i primljenog gola. Gruzija je povela u 18. minuti autogolom Robina Le Normanda, ali Španjolska je uzvratila s četiri pogotka, demonstrirajući svoju dominaciju.

Izjednačenje je stiglo u 39. minuti preko Rodrija, koji je preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora postigao pogodak. Španjolska je preokrenula rezultat u 51. minuti golom Fabiana Ruiza, a Nico Williams je povećao vodstvo u 75. minuti. Konačnih 4-1 postavio je Dani Olmo u 83. minuti.

Španjolska će u četvrtfinalu, 5. srpnja u Stuttgartu, igrati protiv Njemačke koja je u subotu pobijedila Dansku s 2-0.

Španjolska i Gruzija su se već susrele u kvalifikacijama za EURO, gdje je "Furija" ostvarila dvije uvjerljive pobjede – 7-1 u Tbilisiju i 3-1 u Valladolidu. Ova pobjeda ponovno je potvrdila španjolsku superiornost s četiri postignuta gola uz jedan primljeni.

Kroz grupnu fazu, Španjolska je prošla s tri pobjede (Hrvatska 3-0, Italija 1-0, Albanija 1-0) bez primljenog gola. S druge strane, Gruzija je u svom prvom nastupu na velikom natjecanju prošla skupinu iznenađujući Portugal sa 2-0, remizirala s Češkom (1-1) i izgubila od Turske (1-3).

Španjolska je zaprijetila već u četvrtoj minuti udarcem Pedrija, ali je gruzijski vratar Mamardašvili bio spreman. U 10. minuti je Carvajal pucao glavom nakon ubačaja iz kornera, no Mamardašvili je ponovno sjajno obranio.

Iako je Španjolska dominirala s 85% posjeda lopte u prvih 15 minuta, Gruzija je povela iz svoje prve prave kontre u 18. minuti. Kvaratškelia je proigrao Kiteishvilija, koji je loptu poslao do Kakabadzea. Njegov oštar centaršut završio je autogolom Le Normanda.

Španjolska je izjednačila u 39. minuti kada je Rodri precizno pogodio s ruba kaznenog prostora. Gol je pregledan zbog mogućeg zaleđa Morate, no sudac je priznao pogodak.

Gruzija je prvi zaprijetila u drugom poluvremenu kada je Kvaratškelia pucao s centra, ali je lopta prošla nekoliko centimetara pored stative. Španjolska je uzvratila u 50. minuti slobodnim udarcem Laminea Yamala, no Mamardašvili je obranio. U nastavku akcije, Yamal je ubacio, a Fabian Ruiz glavom pogodio za 2-1.

U 75. minuti, Nico Williams je povećao vodstvo na 3-1 nakon sjajne kontre, dok je Dani Olmo u 83. minuti postavio konačnih 4-1.

Španjolska je potvrdila svoju dominaciju i pokazala da igra najbolji nogomet na Euru 2024.

Izvor: PDN/Foto:kolbert-press/Marc Niemeyer

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.