EUROPA SE VRAĆA U MRAČNA VREMENA: Austrija stavila necijepljene u lockdown, kazne su ogromne. Njemačka najavila slično

15.11.2021. 22:09:00

ZBOG velikog broja oboljelih od covida-19, u Austriji je danas na snagu stupio lockdown za necijepljene, čije će se kršenje kažnjavati s 1450 eura, a vlada razmatra i uvođenje policijskog sata.

Brojke u Austriji rastu, u nedjelju su evidentirana više od 11.552 slučaja zaraze, a sedmodnevna incidencija na 100.000 ljudi popela se na gotovo 850.

Osobe koje nisu cijepljene ili preboljele covid u Austriji od danas smiju napustiti svoj stan samo u iznimnim slučajevima poput nabave namirnica, posjeta liječniku ili ljekarni ili odlaska na posao.

Kazne do 1450 eura

Poštivanje te mjere striktno će se provjeravati, a prekršaji će biti sankcionirani kaznama do 1450 eura.

Mjere izolacije bit će na snazi ​​za početno razdoblje od deset dana, a usvojile su ih pokrajinske i savezna vlade. Kancelar Alexander Schallenberg je rekao da su pojedine pokrajine slobodne postaviti još stroža pravila.

U Beču dodatna pravila

Glavni grad Beč već je najavio da će uvesti dodatna pravila koja zahtijevaju PCR test od cijepljenih i oporavljenih građana koji izlaze noću u zatvorene prostore i na svim događajima na koje dolazi više od 25 ljudi.

Nadamo se da će ovo potaknuti cijepljenje. Dosadašnjim pooštravanjem mjera već je zabilježen skok u procijepljenosti, rekao je kancelar.

U Austriji je trenutno cijepljeno oko 65 posto stanovništva.

Razmatraju i uvođenje policijskog sata

Austrijska vlada razmatra i uvođenje policijskog sata noću. Odluka o tom potezu, koji bi se odnosio na cijelu zemlju, bit će donesena u srijedu, rekao je austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein u nedjelju navečer u emisiji ZiB2 ORF-a.

Njemačka priprema strože mjere

Zbog velikog rasta broja novozaraženih, buduća njemačka vlada, koju će činiti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska stranka (FDP), također namjerava pooštriti svoj prijedlog Zakona o zaštiti od zaraza. Prema trenutačno važećem zakonu, 25. studenoga prestaje biti na snazi izvanredna epidemijska situacija. Buduća koalicija ostaje pri ukidanju tog statusa, ali namjerava uvesti strože mjere za suzbijanje pandemije.

O pojedinim mjerama se još raspravlja, a Bundestag bi o tom zakonu trebao glasati u četvrtak, piše Deutsche Welle.

“To su znatna ograničenja za necijepljene, koja mi smatramo ispravnima”, izjavio je, govoreći o novim mjerama, za javni servis ZDF ovoga ponedjeljka (15.11.) Dirk Wiese, potpredsjednik Kluba zastupnika SPD-a. Moguća su, među ostalim, ograničenja kontakata, obvezna primjena pravila 3G na radnom mjestu i obveza rada od kuće gdje god je to moguće te zabrana korištenja javnog prijevoza za necijepljene bez negativnog testa na koronu. Neovisno o tome, na snazi ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.

“To je praktički lockdown za necijepljene”, rekao je Wiese.

Mjere koje, prema novom zakonu, vjerojatno više ne bi bilo moguće uvesti su: ograničavanja kretanja i putovanja, zatvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata, kao i trgovina i obrta te ograničavanje sportskih aktivnosti.

Institut Robert Koch je objavio da je u nedjelju zabilježeno 23.607 novih slučajeva. To je 8094 više nego tjedan dana ranije. Sedmodnevna incidencija je porasla na 303. Prošlog četvrtka Njemačka je imala najveći broj novozaraženih od početka pandemije: 50.196.

SPD-ov stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost te predviđa: “Za tri ili četiri tjedna imat ćemo tako velike brojke da će odjeli za intenzivnu njegu biti potpuno preopterećeni. Morat ćemo prevoziti pacijente iz jednoga grada u drugi.”

Nizozemska: Djelomični lockdown

Zbog zabrinjavajućeg rasta broja novozaraženih i u Nizozemskoj je od subote navečer na snazi djelomični lockdown. Iduća tri tjedna barovi, restorani i trgovine moraju zatvoriti u 20 sati, a prodavaonice s robom koja nije nužna za život već u 18 sati. Građani se smiju u svojim stanovima sastati s najviše četiri osobe, a zaposlenici trebaju, ako je moguće, raditi od kuće.

Također su otkazane sve manifestacije s većim brojem sudionika, a nogometne utakmice se opet igraju bez publike. No, škole ostaju otvorene i nema ograničenja kretanja.

Premijer Mark Rutte je u petak, najavljujući nove mjere, rekao da su one nužne: “Virus je posvuda, u cijeloj zemlji, u svim branšama i svim starosnim skupinama.” Njegova najava strožih mjera bila je u Den Haagu popraćena djelomice nasilnim prosvjedima s oko 200 sudionika.

U Nizozemskoj se incidencija popela na skoro 550, a do sada je cijepljeno oko 73 posto stanovništva.

Italija uvela strože mjere u taksijima, vlakovima i autobusima

Talijanske su vlasti, nakon porasta broja zaraženih covidom-19, pooštrile propisane epidemiološke mjere u taksijima, vlakovima i autobusima.

Samo dva putnika smiju od sada sjediti u stražnjem dijelu automobila, ako nisu iz iste obitelji, dok mjesto naprijed mora biti prazno, odlučili su ministarstvo infrastrukture i ministarstvo zdravstva, prenose u ponedjeljak talijanski mediji.

Željeznička policija dobila je ovlast zaustavljanja putničkih vlakova ako postoji sumnja da je u vlaku osoba zaražena covidom-19.

U tom slučaju mora se, po izvještajima medija, dezinficirati dio vlaka u kojem je bio zaraženi kako bi vlak nastavio putovanje.

Također, ako je moguće, pogotovo na velikim kolodvorima, poput rimskog, milanskog i firentinskog, bit će provjerena takozvana “zelena propusnica” putnika, talijanska verzija covid-potvrda, prije ulaska u međugradske vlakove, prenosi Index.hr

U autobusima će između putnika i vozača postojati zaštitni zid, a nošenje maski ostaje obvezno, kao u vlakovima i taksijima.

Broj dnevno zaraženih u Italiji raste, ali sporije nego u drugim europskim zemljama, poput Njemačke.

Sedmodnevna je incidencija u petak iznosila 78, a tjedan dana ranije 53, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U ponedjeljak je preko 84 posto Talijana starijih od 12 bilo u potpunosti cijepljeno, a najmanje 87 posto primilo je jednu dozu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.