Europska komisija pokreće postupak protiv Hrvatske zbog nedovoljne primjene Europskog uhidbenog naloga

02.08.2023. 09:33:00

Prijava bivšeg šefa Udbe pokrenula postupak protiv Hrvatske

Europska komisija je započela postupak protiv Hrvatske na temelju prijave Zdravka Mustača, pravomoćno osuđenog bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Udbe, koji služi 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Europski uhidbeni nalog nije ispravno primijenjen

Europska komisija tvrdi da Hrvatska nije dobro implementirala Okvirnu odluku o europskom uhidbenom nalogu u svoj Zakon o pravosudnoj suradnji na osnovu prijave Zdravka Mustača. Ova odluka podupire izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj, no postavlja pitanje je li hrvatski zakon u skladu s europskim propisima.

Zastara kao ključni element postupka

Mustač je prijavio da Hrvatska nije mogla odobriti njegovo izručenje Njemačkoj zbog zastare kaznenog djela za koje su ga tražili. Europska komisija analiziravši njegovu prijavu zaključila je da zastara može biti razlog za odbijanje izručenja, ali nije nužno automatsko odbijanje, već pravosudna tijela moraju imati diskrecijsko pravo i razmotriti svaki pojedinačni slučaj.

Polemike oko izručenja i ‘Lex Perković’

Samo uhićenje i izručenje Perkovića i Mustača bilo je praćeno polemičnim odlukama u Hrvatskoj. Tadašnji premijer Zoran Milanović pokušao je izručenje osujetiti last-minute zakonskim izmjenama tzv. ‘Lex Perković’, no na kraju su Perković i Mustač ipak morali put Njemačke.

Europska komisija uočava probleme u primjeni

Europska komisija je istaknula da Hrvatska nije jedina koja ne primjenjuje ispravno odredbe na osnovu kojih izručenje može biti odbijeno, pa je ukupno 26 zemalja članica, osim Danske, dobilo službene opomene. Nakon očitovanja prijavljenih zemalja, Europska komisija odlučit će hoće li protiv njih pokrenuti postupak na Sudu EU.

Ovisno o ishodu tog postupka, Mustač će eventualno moći zatražiti obnovu suđenja za ubojstvo Đurekovića, piše N1.

Izvor: N1/PDN/Foto:narod.hr/epa

Izvorni autor: PDN/N1/Ana Raić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.