EUROPSKA LIGA Sevilla slavila nakon drame jedanaesteraca, Ivan Rakitić kapetanski vodio ekipu do pobjede

01.06.2023. 09:38:00

Raketa je odigrao sjajan susret i doveo Andalužane do novoga pokala Europske lige!
  

SEVILLA - ROMA 1:1 (Mancini 55. ag./Dybala 35.) (4:1)

BUDIMPEŠTA Stadion Ferenc Puskas. Gledatelja: 60.000. Sudac: Anthoy Taylor (Engleska).

JEDANAESTERCI: 1:0 – Ocampos, 1:1 – Cristante, 2:1 – Lamela, Mancini – obranio Bono, 3:1 – Rakitić, Ibanez – vratnica, 4:1 – Montiel.

SEVILLA: Bono – Jesus Navas (od 95. Montiel), Balde, Gudelj (od 120. Marcao), Alex Telles (od 95. Rekik) – Fernando (od 120. Jordan), Rakitić – Ocampos, Oliver Torres (od 46. Suso), Gill (od 46. Lamela) – En-Nesyri.

ROMA: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Zeki Celik (od 91. Zalewski), Cristante, Matić (od 120. Bove), Spinazzola (od 106. Llorente) – Pellegrini (od 106. El Shaarawy) – Dybala (od 68. Wijnaldum), Abraham (od 75. Belotti).

Sevilla je potvrdila krunu vladara Europske lige, u trileru je udarcima s bijele točke po sedmi put osvojila ovo natjecanje, Ivan Rakitić ima drugi put tu krunu jer bio je s njima i 2014. godine. I tada s Benficom, i sada, slavili su udarcima s bijelle točke. Ovaj put nisu odigrali sjajnu utakmicu, nedostajo je ideje i završnih rješenja za stvaranje šansi, no Roma je imala tragičara Gianlucu Mancinija što im je itekako pomoglo.

Ivan Rakitić bio je os oko koje se vrtio značajan komad utakmice, dobro i loše za Sevillu. Izgubio je duel s Cristanteom, u kojem se više uzdao u suce da će mu dati prekršaj nego što se borio, pa kad su ostali šutjeti Roma je preko Dybale povela. Njegov je udarac s preko dvadeset metara ljevicom pogodio vratnicu u dvostrukoj sreći za Rimljane jer odbijena lopta za koji centimetar "promašila" je golmanovu petu te se odbila van, a ne u mrežu. Sudjelova je kod autogola za 1:1, dobio žuti karton u 65. minuti, tada je napravio prekršaj, izvodio kornere, a ostao je uskraćen za jedanaesterac u igri jer engleski sudac Taylor ga je svirao, da bi ga nakon pogleda na snimku poništio. Zabio ga je u raspucavanju i poslao poljubac oduševljenim navijačima i ima što slaviti, stavio je još jedan prekrasan šlag na tortu velike karijere.

image
 Foto: VLADIMIR SIMICEK Afp

Iako su Sevillini navijači čarali transparentom "Imperium nostrum" zazivajući potvrdu da je Europska liga njihov carstvo, Roma je u Budimpešti bila odlučna odigrati najbolju utakmicu još od Uskrsa i za nekoliko postataka bila je opasnija. Međutim, finale Europske lige zaslužuje kvalitetniji nogomet, navijaču sudionika grizli su nokte, a neutralni promatrači nisu uživali. Zato im je priređen triler na kraju.

Prvu veliku šansu imala je upravo rimska momčad u 12. minuti, ali Bono je obranio loš udarac Spinazzole. Lijevi bočni našao se sam pred golom na desetak metara na izvrstan pas Zekija Celika. Vučica je i potom davala ritam igri, no sve 35. minuti više je bilo nervoze i prenapadne poze igrača-glumaca kakvih kod Talijana i Španjolaca nikad nije manjkalo, nego kvalitetnog nogometa. Tada je Rakitić nježno ušao u duel s Cristanteom koji se poslužio i rukama, no suci su mu dali zeleno svjetlo. Dok su oni stali Mancini je uposlio Dybalu koji izlijeće u šansu i zabija. Nije bio posve spreman, no Argentinac je pokazao što zna.

image
 Foto: ODD ANDERSEN Afp

Tek u 43. minuti Fernando je nešto opasnije zaprijetio, golu Rome, iako ni tada Rui Patricio nije morao braniti. Na ubačaj Rakitića iz kuta pucao je glavom preko gola, da bi u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Rakitić ljevicom zatresao vratnicu.

Sevilla je bila prisiljena dodati gas, je li Jose Mourinho svjesno povukao Vučicu ili su ih suparnici zbili, no nakon gola Rimljana igrala se drugačija utakmica. Sevilla je počela stvarati šanse da bi u 55. minuti autoglom Gianluce Mancinija poravnala. Radilo se o akciji dvojice kapetana, Rakitić je dao desno za Jesusa Navasa na čiji centaršut stoper usmjerava loptu u vlastitu mrežu.

Roma je s vremenom dolazila do daha te je u 67. minuti nakon slobodnog udarca kreirala gužvu iz koje ni Smalling niti Ibanez nisu uspjeli svladati Bona.

Dramu u 76. minuti izazvali su Ocampos koji se dobro bacio i Ibanez koji je neoprezno ušao u duel, sudac Tayor svirao je kazneni udarac, ali eksplodirala je Romina publika kad ga je poništio na intervenciju VAR-a. Taylor je imao tešku utakmicu jer na obje strane radile su pritisak. Tenzije su bile maksimalne, mahao je žutim kartonom kao dirigent palicom (12 puta), no crveni nije dao. Jobovsko strpljenje ima taj čovjek, premda mu neke odluke nisu bile dobre, VAR mu je kvalitetno asistirao.

image
 Foto: JOE KLAMAR Afp

Roma je mogla zabiti u 83. minuti, Pellegrini je iz slobodnog udarca našao samog Belottija koji u padu nije zabio. Sevilla je angažiranije ganjala pogodak za pobjedu, Roma je čekala, zatvarala i tražila šansu iz svojih rjeđih napada, ali puno se griješilo u dodavanjima, postavljanjima, visjelo je u zraku hoće li odlučiti dobar potez, akcija ili kiks, da bi to učinili jedanaesterci. U sudačkoj nadoknadi vremena En-Nesyri je pucao glavom preko gola... Potom je Rui Patricio obranio udarac Susa, a Fernandno šutirao kraj vrata, u produžetku praktično ništa bitno nije dogodilo sve do jedanaeste minute druge dionice produžetka kad je Smalling pogodio gredu po centaršutu iz kornera. Nakon toga ostali su samo penali.


CIJELU SERIJU JEDANAESTERACA POGLEDAJTE OVDJE.

IZJEDNAČUJUĆI POGODAK SEVILLE POGLEDAJTE OVDJE.

VODEĆI POGODAK ROME POGLEDAJTE OVDJE.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.