Europska unija pronašla zemlju koja bi mogla riješiti energetsku krizu: ‘Oni su sila u nastajanju‘

28.10.2022. 09:08:00

Argentina ima jednu od najvećih svjetskih rezervi plina iz nekonvencionalnih izvora, no nema načina da ga izvozi.

Europska unija se nada skorom potpisivanju energetskog memoranduma o razumijevanju s Argentinom, čime se nastoji uhvatiti u koštac s problemima opskrbe energijom izazvanih ratom u Ukrajini.

Šef europske diplomacije Josep Borrell prilikom posjete Argentini u izjavi novinarima istaknuo je važnost postizanja tog sporazuma s obzirom da je Argentina "energetska sila u nastajanju", a u vremenu visokih međunarodnih cijena energije.

"Napredujemo na memorandumu o razumijevanju za energetska pitanja. Nadam se da će uskoro biti dovršen. Ne govorimo o godinama ili mjesecima, postoji jasan obostrani interes", izjavio je Borrell.

Argentina ima jednu od najvećih svjetskih rezervi plina iz nekonvencionalnih izvora, no kako je rekao Borrell, nema načina da ga izvozi. "Potencijalno je riječ o vrlo velikoj plinskoj sili, no moraju se izvršiti mnoga ulaganja", dodao je europski dužnosnik.

image

Josep Borrell

 Autor: Juan Mabromata/Afp

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.