Europski centar za pravo i pravdu upozorava: Matić gura zabrinjavajuću rezoluciju o pobačaju

15.05.2021. 16:54:00

“Zabrinjavajući nacrt rezolucije o pobačaju i protiv prigovora savjesti raspravit će se u Europskom parlamentu tijekom plenarne sjednice 23. lipnja. Hrvatski eurozastupnik Perdrag Matić predstavio je nacrt rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji. Iako je ovo područje u isključivoj nadležnosti država članica, nacrt rezolucije pokušava uvesti priznavanje “prava na pobačaj” istovremeno s ukidanjem prigovora savjesti, u suprotnosti s europskim pravom”, upozorila je ovih dana međunarodna organizacija Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ).

Riječ o utjecajnoj organizaciji koja se bavi zaštitom ljudskih prava, te ima posebni savjetodavni status pri UN-ovom Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC). ESLJP je nastao kao nastavak djelovanja uspješnog Američkog centra za pravo i pravdu, gdje je glavni savjetnik Jay Sekulow, jedan od odvjetnika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

ECLJ upozorava: Rezolucija može izraziti predzakonodavnu namjeru

“Europska unija stoga ne može nametnuti “pravo na pobačaj” iako države članice zauzimaju vrlo različita stajališta o ovoj temi. Nedostatak kompetencije Unije za poduzimanje takvih radnji već je doveo do odbijanja Estrela izvještaja od strane Europskog parlamenta, predstavljenog 2013. godine i nažalost identičnog trenutnom nacrtu rezolucije. U rezoluciji Europskog parlamenta jasno je rečeno kako je “nadležnost država članica da formuliraju i provode politike u zdravstvu i obrazovanju””, navodi ECLJ.

“Odluka institucije u ovoj strategiji ne treba podcjenjivati, jer iako rezolucije Europskog parlamenta nemaju obvezujuću pravnu vrijednost, one su izraz mišljenja koje Parlament želi dati na znanje. Rezolucija može naknadno poslužiti za politički legitimitet djelovanja država članica ili institucija; ona namjerava proizvesti praktične učinke. Još važnije, može izraziti predzakonodavnu namjeru koja se kasnije može koristiti za opravdanje obvezujućih akata. Stoga nema sumnje da akt Europskog parlamenta predstavlja ulaz u srž normativnog sustava”, objašnjavaju iz ECLJ-a.

“Postojanje “prava na pobačaj” ne može se temeljiti ni na raznim europskim instrumentima o ljudskim pravima (Europska konvencija o ljudskim pravima i Povelja o temeljnim pravima Europske unije). Europski sud za ljudska prava posebno je zaključio da se pravo majke na privatnost ne može tumačiti kao da sadrži pravo na pobačaj. Sud je više puta podsjetio da je privatni život trudnice usko povezan sa životom nerođenog djeteta i da se njihovi interesi moraju uskladiti”, ističe se u priopćenju ECLJ-a.

“Prema nacrtu rezolucije, ostvarivanje “prava na pobačaj” zahtijevalo bi uklanjanje svih zapreka u pobačaju, uključujući prigovor savjesti. Prema nacrtu rezolucije, trebala bi biti zabranjena mogućnost medicinskog osoblja da odbije aktivnost koja se smatra nespojivom s njihovim vjerskim, moralnim, filozofskim ili etičkim uvjerenjima. Nacrt rezolucije čak smatra da bi se takav stav trebao tretirati kao odbijanje medicinske skrbi”, upozorava se.

Matić se poziva na krive europske smjernice

“Izvjestitelj (op.a Fred Matić) se poziva na europske smjernice, koje u velikoj mjeri preusmjerava s područja njihovog djelovanja, kao i na tekstove koji nemaju pravnu vrijednost. Svjesni ove slabosti, predlagači ovog nacrta rezolucije obvezali su se unaprijed odbiti svaku potencijalnu oporbu. Stoga je organiziran napad na pro-life organizacije i upravo je u tom kontekstu održano ročište u Europskom parlamentu 25. ožujka 2021. godine”, navode iz ECLJ-a.

“Cilj ove prezentacije bio je diskreditirati pro-life organizacije, dovesti u pitanje njihov legitimitet i isključiti ih iz demokratske rasprave. Međutim, ovaj se pokušaj čini prilično licemjernim, pogotovo ako se pogledaju veze između stranih organizacija i različitih govornika na ovom saslušanju. Svi su oni dio velike globalne mreže aktivista za pobačaje, koje bogato financiraju organizacije poput Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo, Otvorenog društva i Zaklade Gates”, otkriva ECLJ te zaključuje: “Ironija ovog argumenta može se vidjeti i u potpuno jednostranoj prirodi ovog saslušanja. To je pravi ideološki manevar koji postavljaju zagovornici pobačaja kako bi naknadno nametnuli svoju viziju ljudskih prava bez zapreka”.

Fred Matić, 21 hrvatski zastupnik i 9 stranaka protiv pro-life kampanja

Podsjetimo, Matić se u siječnju 2020. na svom Twitteru pohvalio da će novo izvješće sadržavati promociju pobačaja, kontracepcije i spolnog odgoja. “Cilj mi je promovirati i zagovarati progresivni plan i pristup cijelom nizu usluga koje se odnose na spolna i reproduktivna prava. To između ostalog uključuje pristup kontracepciji, spolni odgoj, dobrovoljno planiranje obitelji i pristup sigurnom i legalnom pobačaju. Pobačaj nikad nije lak izbor, ali mora ostati izbor!”, napisao je Matić.

Njegova je rezolucija napravljena po uzoru na izvješće Edite Estrela iz 2013. godine. Hoće li Matić uspjeti progurati ono što socijalistička zastupnica Estrela i komunistička zastupnica Zuber nisu uspjele znat će se u lipnju.

Inače, kada je riječ o kampanjama za promociju pobačaja u hrvatskoj politici, u veljači 2020. hrvatski političari iz devet različitih političkih stranaka pozvali su na saborsku istragu o kriznim centrima za trudnoću. Riječ je o ustanovama nevladinih organizacija koje se uspostavljaju za savjetovanje trudnica protiv pobačaja. Tada je to pohvalila medijska platforma openDemocracy, koja je usko povezana s Otvorenim društvom milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa.

U veljači 2020. povodom toga, na konferenciji za novinare osim govorili su Bojan Glavašević, Fred Matić, Sabina Glasovac te Vesna Pusić. Zastupnici su ustvrdili kako “hrvatski ustav uključuje rodnu ravnopravnost kao jednu od najviših vrijednosti ustavnog poretka… dok su seksualna i reproduktivna prava sastavni dio ljudska prava”.

Inicijativu zna osnivanjem Istražnog povjerenstva potpisali su tadašnji saborski zastupnici Marko Vučetić, Silvano Hrelja, Vlaho Orepić, Goran Aleksić, Tomislav Žagar, Boris Milošević, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Nada Turina-Đurić, Ines Strenja, Peđa Grbin, Nenad Stazić, Mihael Zmajlović, Alen Prelec, Tulio Demetlika, Emil Daus, Ivana Ninčević-Lesandrić, Željko Lenart i Mirando Mrsić.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.