Europski dom Vukovar obilježio 25. obljetnicu mirne reinetegracije

14.01.2023. 16:15:00

Panel diskusijom i prikazivanjem dokumentarnog filma "Biram Vukovar", Europski dom Vukovar obilježio je u subotu 25. obljetnicu završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, uz poruku da se na promoviranju naslijeđa toga procesa nije dovoljno učinilo. 

"Uvijek je nekako u prvom planu obilježavanje vojnih i redarstvenih akcija, ali ne i procesa mirne reintegracije. Mir, čini se, nije dovoljno atraktivan", kazala je scenaristica filma "Biram Vukovar", neovisna novinarka Barbara Matejčić

Film, nastao u produkciji HRT-a, sadrži svjedočanstva građana Vukovara o razlozima zbog kojih su se vratili ili doselili u grad na Dunavu i kako danas žive u toj multietničkoj sredini.

"O mirnoj reintegraciji ne govorimo dovoljno, niti se o njoj uči u značajnoj mjeri u osnovnim i srednjim školama. Ali, nije hrvatska specifičnost da se mir ne vrednuje niti izbliza kao rat ili vojne operacije. Bila sam u kontaktu s ukrajinskim novinarima i njima je mirno rješenje ratnog sukoba s Rusijom nepojmljivo. Jedino ih je zanimala vojna pobjeda, nikakav sporazumni mir", rekla je Matejčić.

Protagonistica u filmu, Biljana Gaća, mirovna i politička aktivistica, kazala je kako se njezina obitelj nakon rata vratila u Vukovar jer je osjetila da taj grad ima perspektivu.

"I ja sam to osjećala, posebice 2009. i 2010. kada su se događale promjene među ljudima. Međutim, danas mislim da nismo napravilo dovoljno koraka naprijed, čak u nekim segmentima smo nazadovali, a problem je nedostatak političke volje da nam svima bude bolje", ocijenila je Gaća.

Ogroman značaj mirne reintegracije

Po riječima Duška Simića, također protagonista filma "Biram Vukovar", koji je sa suprugom u grad na Dunavu doselio krajem 1997. godine, Vukovar je njemu i supruzi pružio mogućnosti za bolji život.

"S obzirom na sve što smo prošli, mogu reći da smo zadovoljni, a mir je uvijek bolji od bilo kojeg rata", kazao je Simić.

Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić ustvrdila je kako se o mirnoj reintegraciji ne govori dovoljno.

"Poznato je da mirna reintegracija nije kod svih bila okarakterizirana kao pozitivan proces, ali sačuvati ljudske živote nemjerljivo je, tu je njezin ogroman značaj", kazala je.

Panel diskusiju i projekciju filma "Biram Vukovar" Europski dom Vukovar održao je uz potporu njemačke zaklade "Friedrich Ebert

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: LČ/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.