Europski parlament osudio izjave Darija Kordića. HDZ-ovi zastupnici protiv amandmana, SDP podržao osudu

14.07.2023. 17:36:00

Europski parlament je u srijedu izglasao amandman kojim se osuđuju izjave haškog osuđenika Darija Kordića, snažno podržavajući poziv na jasno ograđivanje od njegovih izjava. Amandman je dobio podršku 526 zastupnika, dok je 43 bilo protiv. Ova odluka izazvala je razdvojene stavove među političkim strankama i zastupnicima, piše Dnevno.hr.

HDZ-ovi zastupnici, članovi Europske pučke stranke (EPP), uključujući Karla Resslera, Sunčanu Glavak, Tomislava Sokola i Željanu Zovko, glasovali su protiv amandmana. Također, protiv su glasovali i predstavnik Hrvatskih suverenista, koji pripada Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), Ladislav Ilčić, te nezavisni zastupnik Ivan Sinčić. Njihovim glasanjem odbili su se ograditi od izjava Darija Kordića.

S druge strane, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) podržali su amandman i jasno osudili izjave Darija Kordića. Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Romana Jerković te Valter Flego iz Istarskog demokratskog sabora, koji pripada klubu zastupnika Renew u Europskom parlamentu, izrazili su podršku ovoj osudi.

Amandman je bio dio glasovanja o Izvješću o Bosni i Hercegovini koje je predložio izvjestitelj Paul Rangel, portugalski zastupnik iz EPP-a. Nizozemska zastupnica Tineke Strik iz Zelenih, njemački zastupnik Dietmar Koster iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) te slovenski zastupnik Klemen Grošelj iz kluba zastupnika Renew predložili su ovaj amandman s ciljem da se političke stranke, posebno članovi vlasti u Bosni i Hercegovini, jasno ograde od izjava Darija Kordića. Također su pozvali pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu odgovarajuće pravne radnje.

Glasovanje o ovom amandmanu odražava različite stavove zastupnika Europskog parlamenta u vezi s izjavama Darija Kordića.

Mislav Kolakušić, nezavisni zastupnik, nije sudjelovao u glasovanju.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.