Europski parlament potvrdio nepokolebljivu podršku Ukrajini: Prva rezolucija novog saziva EP-a

18.07.2024. 10:52:00

Europski parlament je u prvoj rezoluciji novog saziva potvrdio svoju snažnu podršku Ukrajini, što je odraz gotovo jednoglasnog stava europarlamentaraca protiv ruske agresije. Rezolucija, koju je podržalo 495 zastupnika, dok je 137 bilo protiv, a 47 suzdržano, naglašava kontinuitet politike EU prema ratu u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije i Bjelorusije.

Nastavak sankcija i podrška Ukrajini

Predstavnici Europske pučke stranke istaknuli su da će eurozastupnici nastaviti podržavati neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica sve do "poraza Rusije". Rezolucija poziva na nastavak, širenje i stroži nadzor sankcija protiv Rusije i Bjelorusije, uključujući zapljenu zamrznute ruske imovine za vojnu i drugu pomoć Ukrajini.

Razlike u stavovima europarlamentaraca

Iako je većina europarlamentaraca podržala rezoluciju, rasprava je otkrila razlike između zastupničkih klubova centra i zelenih u odnosu na krajnje desne i lijeve klubove. Dok su centristički i zeleni zastupnici izrazili snažnu podršku Ukrajini, predstavnici krajnje desnih stranaka, poput Jordana Bardelle iz Nacionalnog okupljanja, kritizirali su predloženu rezoluciju zbog njezinih implikacija na eskalaciju sukoba i ekonomsku štetu za EU. Bardella je istaknuo kako je primanje Ukrajine u NATO problematično i može dovesti do eskalacije rata.

Poziv na povećanje vojne pomoći Ukrajini

U rezoluciji se također poziva države članice EU da povećaju vojnu podršku Ukrajini "onoliko dugo koliko je potrebno i u bilo kojem obliku". Time je Moskvi poslata poruka da se stavovi Europskog parlamenta neće mijenjati unatoč novom sazivu. Davor Ivo Stier iz HDZ-a i Tonino Picula iz SDP-a naglasili su važnost nastavka potpore Ukrajini, uz istovremeno upozorenje na pokušaje određenih zastupnika da reduciraju tu pomoć. Poticaj na jačanje europske obrambene industrije također je bio tema rasprave, pri čemu je istaknuto da jačanje europske strateške autonomije treba ići ruku pod ruku sa savezništvom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto:Fah

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.