Evakuacija Austrijanaca: zatvaraju bolski hotel ‘Bretanida‘, po svoje turiste poslali poseban zrakoplov

20.08.2020. 09:25:00

Kakve su posljedice austrijskih mjera za povratnike s ljetovanja u Hrvatskoj i onih koji iz te srednjoeuropske države tek namjeravaju doputovati na Jadran, najbolje svjedoči primjer bolskog hotela "Bretanida", u vlasništvu Austrijanaca, koji će zatvoriti svoja vrata koncem ovog tjedna.

– Nažalost, nedavno nametnute mjere (upozorenja o putovanjima) nekih zemalja i povećan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Dalmaciji predstavljaju doista nerješive zadatke. Iako su nam naši prijatelji i partneri, kao i stalni gosti, i dalje odani, nemoguće je zajamčiti redovito poslovanje na temelju postavljenih standarda kao jednog od vodećih all inclusive turističkih naselja u Hrvatskoj. Osim toga, neizvjesna je situacija u vezi s daljnjim nepovoljnim mjerama, a ne jenjavaju ni objave u medijima koje vode do dodatnih otkazivanja naših gostiju. Iz tih smo razloga, teška srca, odlučili zatvoriti "Bretanida Resort" krajem ovog tjedna. Nije to bio lak korak za sve nas, ali zdravlje i sigurnost naših gostiju i zaposlenika su na prvom mjestu – kazao nam je Alfred Hackl, generalni menadžer "Bretanida Resorta".

Neostvaren plan

Hackl napominje kako globalna pandemija stalno predstavlja nove izazove za ukupnu turističku industriju, ali i kako su svi djelatnici "Bretanide" ponosni što su mnogi zadovoljni gosti u ovim teškim vremenima ipak uspjeli provesti zasluženi godišnji odmor u njihovu hotelu.

– Posljednjih nekoliko godina tjedno su bila organizirana četiri izravna čarter-leta iz Austrije za Brač, a na otok gosti pristižu i letovima iz Zagreba – ističe Hackl, napominjući kako je do Brača ujedno bio organiziran i tjedni prijevoz autobusom.

– Ove godine se let na relaciji Linz – Graz – Brač nudio tek od srpnja, a posljednji čarter-let bio je prazan, avion je sletio na otok samo kako bi pokupio goste. Autobusne veze su u potpunosti ukinute, ostala je jedino mogućnost dolaska u privatnom aranžmanu, vlastitim automobilima – govori generalni menadžer "Bretanide", potvrđujući tako glasine o slijetanju praznog zrakoplova iz Austrije na Brač proteklog vikenda.

Udio Austrijanaca među turistima koji su odmor provodili u "Bretanidi" proteklih se godina kretao između 65 i 75 posto, pa je sasvim jasno zbog čega je menadžment usred kolovoza donio odluku o zatvaranju bolskog hotela.

– "Bretanida Resort" počeo je raditi 27. lipnja, što znači da ćemo ove godine biti otvoreni 57 dana. Za usporedbu, prošle godine radili smo 168 dana. Zatvaranje smo planirali 17. listopada, a do tada bismo, u ovoj kratkoj sezoni, ostvarili više od 63 posto popunjenosti kapaciteta – žali zbog neispunjenja poslovnog plana Alfred Hackl.

Žal zbog gostiju

Menadžment se, prema njegovim riječima, prilagodio novonastaloj situaciji zbog pandemije koronavirusa, ukupni broj zaposlenih bio je oko 15 posto manji nego prethodnih godina.

– Svi stalni zaposlenici će, naravno, zadržati svoje poslove, ne planira se raskid njihovih ugovora, jer smo ponosni što dugi niz godina rade za nas. Svima nam je jako, ali baš jako žao što ne možemo tetošiti goste još sljedećih nekoliko tjedana u našem "Bretanida Resortu". Jako će nam nedostajati... Neka sezona 2021. donese malo smirenja tako da se možemo koncentrirati na ono osnovno, zadovoljstvo naših gostiju – zaključuje Hackl.

Kako bi zadržale turiste koji se trenutačno odmaraju u njihovim hotelskim objektima, a ujedno spriječile otkazivanja rezervacija, vodeće turističke kompanije na Jadranu, u svrhu podizanja razine sigurnosti svojih gostiju i njihova što bezbrižnijeg odmora, nude mogućnost testiranja u popularnim destinacijama na obali. Testiranje je namijenjeno gostima koji dolaze iz zemalja koje su uvele obvezu ili mogućnost testiranja prigodom povratka u matičnu zemlju. Većina kompanija omogućava i besplatno testiranje, ili ga sufinancira, posebno za goste iz Austrije, koji zbog novih okolnosti prigodom povratka u matičnu zemlju iz Hrvatske trebaju predočiti negativan PCR test na koronavirus.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto: Hrvatska.net

Izvorni autor: Mirela Goreta

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.