Evidencija otkrila istinu o Jakovu Kitaroviću

30.12.2019. 13:58:00

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na izjavu Kolinde Grabra-Kitarović da su njezinom suprugu Jakovu “nudili status branitelja.” Ako je Jakov Kitarović bio pripadnik neborbenog sektora i kao takav ima status branitelja, zašto je predsjednica izjavila da mu je taj status netko nudio? Što je zapravo predsjednica željela reći?

Uslijed medijskih upita vezanih za status hrvatskog branitelja gospodina Jakova Kitarovića u svrhu točnog informiranja javnosti očitujemo se kako slijedi:

Uvidom u službene evidencije utvrđeno je kako je Jakov Kitarović bio djelatnik Ministarstva obrane RH u razdoblju od 1994. do 1996. godine, prvo kao državni službenik, a potom i kao djelatna vojna osoba.

Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja.

Naglašavamo i kako je uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno da gospodin Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Marko Todorov / CROPIX

Autor: