Evo kad bismo mogli van iz kuća, stručnjaci nemaju dobre vijesti: ‘Do onda – svi u izolaciju…’

02.04.2020. 10:12:00

Da bi izašla iz prve faze, određena država mora biti u mogućnosti sigurno liječiti sve pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, testirati sve ljude koji imaju simptome COVIDA-19 i provesti odgovarajuće traženje kontakata

Kada će države moći ublažiti svoje mjere socijalnog distanciranja, kojima se želi usporiti širenje bolesti COVID-19? Kako bi pomogli odgovoriti na to pitanje, dvojica američkih stručnjaka za javno zdravstvo opisala su moguće puteve do kraja pandemije.

Ezekiel Emanuel, stručnjak za zdravstvenu politiku Sveučilišta u Pennsylvaniji, kazao je da bi naredbe o samoizolaciji ili karanteni mogle biti ublažene u lipnju – pod uvjetom da se cijela zemlja pridržava strogih mjera socijalnog distanciranja tijekom sljedećih osam do 10 tjedana.

‘Svi bi trebali ostati u izolaciji do 1. lipnja’

Podaci iz Kine sugeriraju da bi u ovom scenariju broj pozitivnih slučajeva COVIDA-19 dostigao vrhunac za otprilike četiri tjedna, a zatim bi se smanjio u narednih četiri do šest tjedana, napisao je Emanuel u članku za New York Times, objavljenom 28. ožujka.

“Dakle, koliko god bilo teško, svi, osim nužnih radnika, morali bi ostati u izolaciji do otprilike 1. lipnja”, objavio je Emanuel. Iznimke bi se mogle napraviti za županije s tek nekoliko slučajeva COVIDA-19, koje imaju visok kapacitet za obavljanje dijagnostičkih testova i resurse za praćenje kontakata zaraženih ljudi, dodao je

Na tim bi mjestima potencijalni slučajevi s COVIDOM-19 morali biti brzo stavljeni u samoizolaciju, a pozitivni slučajevi adekvatno izolirani, kako bi se opravdala blaga politika socijalnoga distanciranja, zaključio je Emanuel.

Scott Gottlieb, bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove (FDA), i njegovi kolege izdali su vlastiti “plan puta do izlaska iz izolacije” 29. ožujka, ali nisu predvidjeli određeni krajnji datum u SAD-u. Umjesto toga, tim je postavio putokaze koji će pomoći zajednicama da prate svoj napredak i prilagodbe svoje politike kroz vrijeme.

SAD je tek u prvoj od četiriju faza

Do sada je zemlja tek u prvoj fazi četverofazne pandemije, napisali su Gottlieb i njegovi kolege. “Epidemija COVIDA-19 u Sjedinjenim Državama raste, a transmisija se odvija u svakoj državi”, napisao je tim u izvješću američkoga Instituta Enterprise, istraživačkog centra za javnu politiku.

U ovoj fazi pandemije zajednice bi trebale prakticirati mjere socijalnog distanciranja, istodobno povećavajući svoju sposobnost dijagnostičkog testiranja, dijeljenja rezultata ispitivanja, obnavljanja medicinskih potrepština, opremanja bolničkim krevetima i pronalaska kontakata zaraženih ljudi.

U tu svrhu, Emanuel je predložio da SAD koristi “podatke o mobitelima i društvenim mrežama, podatke o mjerenju tjelesne temperature i slično” da bi pratili kontakte i potaknuli zaražene ljude da obavijeste one u svojim društvenim krugovima.

Pored toga, zemlja bi mogla uz pomoć krvnih pretraga utvrditi tko se već zarazio koronavirusom, oporavio se i razvio imunitet za uspostavljanje takozvanoga sustava certifikacije COVID-19. Nakon potvrde, “ljudi bi mogli raditi u bolnicama ili drugim područjima u kojima bi bez rizika obavljali svoj posao”, napisao je.

Koji su uvjeti za izlazak iz prve faze?

Da bi izašla iz prve faze, određena država mora biti u mogućnosti sigurno liječiti sve pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, testirati sve ljude koji imaju simptome COVIDA-19 i provesti odgovarajuće traženje kontakata, napisao je Gottliebov tim. Ako država primijeti kontinuirani pad novih slučajeva tijekom najmanje 14 dana, tada će službeno moći prijeći u drugu fazu.

“Mislim da još nismo ni blizu izlaska iz prve faze”, izjavila je za Stat News Caitlin Rivers, docentica epidemiologije u Centru za zdravstvenu sigurnost John Hopkins.

“Mislim da je boravak kod kuće ono što trebamo činiti upravo sada. A koliko brzo ćemo doći do druge faze, stvarno će ovisiti o tome koliko su naše intervencije danas učinkovite i koliko smo sposobni povećati svoje kapacitete”, kazala je Rivers.

Tijekom druge faze, škole, sveučilišta i tvrtke mogu se početi ponovno otvarati, premda bi se rad na daljinu trebao nastaviti tamo gdje je prikladno, a okupljanja ograničiti na manje od 50 ljudi. Osobe starije od 60 godina i druge osobe s visokim rizikom od ozbiljne infekcije koronavirusom i dalje će morati ograničiti vrijeme provedeno u društvu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.