Evo kako se rasporedila stranačka snaga u travnju?

21.04.2023. 12:29:00

Koliko stalne turbulencije na hrvatskoj političkoj pozornici utječu na popularnost glavnih aktera, provjerili smo u HRejtingu. Našim redovitim mjesečnim istraživanjem obuhvaćeno je 1100 ispitanika. Najveća moguća pogreška je +/- 3,54 %, a pouzdanost 95 %. Podaci su prikupljeni od 14. do 18. travnja, prenosi Priznajem.hr.

Još se nije pojavio događaj ni situacija koji bi ubrzali puls hrvatskog birača i promijenili mu političke simpatije. Pokazuje to i naša anketa – mjesec prođe, a sve ostaje isto. To “isto” znači da je HDZ i dalje prvi. Travanj završava na 26%. Drugi i 10% slabiji je SDP. Samo promil manje od njih ima treća politička snaga u zemlji – neodlučni. Trenutačno ih je 15,9%.

UZ HDZ i SDP izborni prag prelaze još samo tri stranke

Najjača među njima – Možemo!, blizu je 10%. Slijedi Most s potporom 9% birača. Domovinski pokret zaključuje ovu skupinu pet sigurnih parlamentarnih stranaka. Ovaj je mjesec na 6%.

Iz “nemoćne” gomile kojoj bi saborski mandat trebao biti samo fikcija, iskače stranka splitskog gradonačelnika. Centar je trenutačno na 3,4% i rejting mu je zasad stabilan.

Svi ostali, a njih je u anketi još 13, ako se ne “prikvače” za nekog jakog, u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici nemaju izglede stići do Sabora. To su: u potpori izjednačeni HSS i Radnička fronta, zatim Fokus i Hrvatski suverenisti.

Najbrojniji oporbeni klub zastupnika, Socijaldemokrati, kao stranka su na 1 %. IDS također. Ni do 1 % ne uspijevaju “dobaciti”: HNS, Sinčićev Ključ Hrvatske, HSLS, odnedavno neparlamentarni HSU i parlamentarna Odlučnost i pravednost, stranka saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto.

Pretposljednji su u našoj anketi sljednici pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a uvjerljivo posljednji s 0,2% potpore je HDS Hrvoja Zekanovića.

“Dobitnik” i “gubitnik” mjeseca

U usporedbi s podacima iz ožujka, pitanje je koga bi se moglo proglasiti dobitnikom ili gubitnikom mjeseca.

Ma koju težinu pojedini dnevnopolitički događaj ili odluka imali, u Hrvatskoj se njihov utjecaj na građane mjeri u promilima, što je znatno ispod razine čak i statističke pogreške naše ankete pa su tako u odnosu na ožujak HDZ i SDP u promilima rasli, a preostale tri stranke iznad praga: Možemo!, Most i Domovinski pokret padali. S tim što je Domovinski pokret u najvećem minusu.

U najvećem plusu, ali to se ne može uzimati kao pozitivno, broj je neodlučnih.

Najviše ih je u dobnoj skupini 60+, iznad 20 %, a najmanje među biračima od 30 do 40 godina. Svega 8 %.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/HTV/HRT

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.