Farmaceutski divovi: J&J mora platiti 5 milijardi dolara kazne, a Pfizer povlači 12 serija lijeka jer može uzrokovati rak

27.07.2021. 05:16:00

Johnson & Johnson (J&J) i Pfizer, farmaceutski su divovi koji su poznati kao jedni najvećih proizvođača cjepiva protiv koronavirusa, virusa zbog koje je gotovo cijeli svijet pariliziran pandemijom koja traje godinu i pol dana. Ovi farmaceutski divovi prošlog su tjedna imali “loše” dane jer se J&J u SAD-u nagodio zbog krivnje u stvaranju opioidne epidemije, dok je Pfizer povukao svoj popularni lijek protiv pušenja zato jer sadrži kemikalije koje mogu izazvati rak.

Grupa državnih državnih odvjetnika prošle je srijede postigla nagodbu vrijednu 26 milijardi dolara, zbog toga što su tri najveća američka distributera lijekova i proizvođač lijekova Johnson & Johnson pomogli u stvaranju smrtonosne epidemije opioida u cijeloj državi.

Prema prijedlogu nagodbe, distributeri McKesson, Cardinal Health i AmerisourceBergen trebali bi zajedno platiti 21 milijardu dolara, dok bi Johnson & Johnson platio 5 milijardi dolara. Novac od distributera bit će isplaćen tijekom sljedećih 18 godina. J&J će svoju kaznu platiti tijekom devet godina, a tijekom prve tri godine isplatilo bi se do 3,7 milijardi dolara, prenio je CNBC.

Distributeri su optuženi za labave kontrole koje su omogućavale preusmjeravanje ogromnih količina lijekova protiv bolova koji stvaraju ovisnost u ilegalne kanale, dok je J&J optužen za umanjivanje rizika od ovisnosti u svom marketingu lijekova.

S druge strane, farmaceutski div Pfizer opozvao je 12 serija svog popularnog lijeka protiv pušenja Chantix, nakon što je tvrtka otkrila da proizvodi sadrže visoku razinu kemikalije koja može uzrokovati rak, prenosi New York Post.

Pfizer je rekao da je u proizvodu pronašao vrstu organskog spoja nazvanog nitrosamin, u razinama višim od prihvatljive granice. Nitrosamini se mogu prirodno razviti u širokom spektru stvari, uključujući mesu, sirevima i kozmetici. FDA, američka regulatorna agencija je upozorila da dugotrajna izloženost visokoj razini nitrosamina može povećati rizik od raka.

Pfizer nadalje inzistira da je prisutnost kemikalije “možda povezana s potencijalno povećanim rizikom od raka kod ljudi, ali da ne postoji neposredni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lijek”. Stoga u tvrtki nisu poručili ljudima koji trenutno uzimaju Chantix da ga prestanu koristiti drogu, već smatraju da bi se pacijenti trebali savjetovati sa svojim liječnicima.

Izvor: Narod

Izvorni autor: sv/foto: Thinkstock

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.