Fatalni SMS-ovi Ane Mandac Horvatu i Borisu Miloševiću; Spominje se i Pupovac

20.02.2022. 11:30:00

Za to što je danas iza rešetaka dojučerašnji ministar Darko Horvat može zahvaliti i porukama koje je policija pronašla istražujući aferu “Vjetroelektrane”. Još 30. svibnja 2020. godine njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac se našla pod lupom istražitelja kao suokrivljenica s Josipom Rimac i “češljajući” mobitele za “aferu Vjetroelektrane” otvorila se afera “po babi i stričevima”, a sasvim je izvjesno da bi ih se moglo otvoriti još, piše Jutarnji list.

Te poruke i razgovori koji su vođeni u sklopu posebnih izvidnih radnji USKOK-u samo služe kao potvrda onoga što su prikupili kroz dokumentaciju i iskaze još nekih zaposlenika ministarstva koji su ispitani tijekom izvida. Naime, USKOK posebnim programom “skenira” oko milijun stranica poruka iz mobitela, a evo što su među ostalim našli u porukama Ane Mandac i sada priložili kao dokaze protiv ministra Horvata, te još petero suokrivljenih među kojima je i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

“Ana, molim te da li mi možeš provjeriti za ovu firmu (Metalkov MB d. o. o.) da li je sve OK, natječaj za manjine”, piše ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković 6. studenog 2018. Ani Mandac. Ona nakon toga kontaktira Danijelu Žagar, načelnicu Sektora za unapređivanje i razvoj poduzetništva i obrta te predsjednicu povjerenstva za provedbu programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina”. Šalje joj na Viber podatke o tvrtki.

“Kontaktirala sam Adrijana, imaju samo 13 bodova”, odgovara joj idućeg jutra Žagar referirajući se na Adrijana Šafrana, koji je bio član Povjerenstva. Ani Mandac SMS-om se 14. studenog obraća izravno ministar Horvat porukom: “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica!”.

“Manjine”, uzvraća Mandac.

“Da”, potvrđuje joj Horvat.

Nakon što je opet provjerila s kolegom Šafranom kako stoje, Mandac piše ministru: “Ne prolaze, imaju premalo bodova”.

U narednih nekoliko dana, između 15. i 30. studenog Mandac kod člana Povjerenstva Adrijana Šafrana traži podatke kako s prijavama stoje prijavljene tvrtke. Prvo se 15. studenog Mandac raspituje SMS-vima za HATLAK i dobiva odgovor – DA, a za GP Mont – NE. Za “Metalkov mb” 27. studenog dobiva odgovor – NAŽALOST NE. Za GP Mont interesira se opet 30. studenog i dobiva odgovor – NE.

Slijedi nekoliko dana pauze pa onda 3. prosinca se državni tajnik i bivši gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac dogovara za 5. prosinca sastanak s Mandac i pokazuje joj fotografiju s imenima osam trgovačkih društava i novčanim iznosima koje traže, a imena tih društava su zaokružena. Žunac je zaokružio ona koja su mu bitnija jer su s njegova područja, ali nije bitan bio broj bodova koje su ostvarili. Samo dan kasnije Ana Mandac opet od Adrijana Šafrana traži provjere. Znakovite su poruke kojima uzvraća kako sada stvari stoje. “Auuuu”, reagira na poruku o stanju vukovarske “Vrške d. o. o.”.

“Bit će još veći auuu kad ne uspiju isplatiti ni jednu potporu jer im vrijeme curi a još nisu niti ugovore pripremili koje treba parafirati državni tajnik i potpisati ministar a onda čekati da se vrate potpisani od strane korisnika”, piše joj Šafran. “Sutra mi na sastanak dolaze Milošević i Dragana Jeckov (tada oboje zastupnici u Saboru iz redova SDSS-a, op.a.) i već sam javila Mirjani”, piše jedna zaposlenica Ministarstva Ani Mandac i obavještava je da je o tome obavijestila i njezinu tajnicu.

Tri dana ranije, 3. prosinca Ani Mandac piše osobna tajnica ministra Horvata: “Budi sutra u 8.30 kod ministra jer dolazi Pupovac u vezi onog Programa”. Dan nakon sastanka, Boris Milošević 7. prosinca šalje Ani Mandac fotografiju tablice na kojoj su imena 15 gospodarskih subjekata za dodjelu bespovratnih sredstava, a ona to prosljeđuje načelnici Žagar i interesira se o stanju novca u proračunu i mogućnostima preraspodjele sredstava. Milošević 10. prosinca šalje novu tablicu sa sedam gospodarskih društava, pa se onda pronalazi još 1,1 milijun kuna.

Taj ponedjeljak, 10. prosinca 2018. jedan je od ključnih datuma, jer Danijela Žagar, tvrde istražitelji, upozorava Anu Mandac da, kad bude razgovarala s ministrom, da ga upozori “ako revizija nađe ove potpore da će snositi odgovornost”. Tog dana žuri se i Borisu Miloševiću.

“Ima li vijesti?, piše Ani Mandac.

“Radimo na tome”, otpisuje mu Mandac.

“Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7”; piše dan kasnije Milošević Ani Mandac.

Miloševićev SMS Mandac: “Ana, svaka čast”

“Trebali bi biti OK, ali čekamo usklađivanje”, dobiva povratni SMS od nje. U utorak 11. prosinca i ministra Darka Horvata interesira kako stoje neki njegovi favoriti. “Eko Kotor, Kotoriba!”, “Jedan po tvom!”, “Metal Matijašec, je li OK!”. “Jeste li riješili odluke”, piše ministar, a Mandac mu odgovara: “U niskom smo startu, čekamo odobrenje Ministarstva financija”.

I Velimir Žunac s nestrpljenjem čeka vijesti od Ane Mandac i piše joj: “Ima li dobrih vijesti?”. “Radimo na tome!”, odgovara mu Mandac, a on joj zahvaljuje u poruci. Ali, kako proizlazi iz istrage, sve ovo brinulo je Danijelu Žagar koja je već ujutro prije početka radnog vremena nazvala Anu Mandac i rekla joj kako je razmišljala o svemu jer bi u slučaju revizije ona mogla biti ta kojoj bi prvoj mogli zakucati na vrata. Mandac je smiruje i govori joj da je došlo odobrenje za preraspodjelu sredstava.

Sporna je bila upravo tvrtka Eko Kotor za koju se raspitivao ministar Horvat koja je tražila 199.900 kuna, nije imala zaposlenih, a poslovala je od 1998. godine. “Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10”. “9”, kratko poručuje Horvat. Ana Mandac je sve shvatila i odgovorila mu porukom: OK.

Boris Milošević je o tome kako stoje njegovi favoriti doznao u srijedu 12. prosinca. “Ima li kakvih novosti?” piše joj. “Još malo”, odgovara Mandac, ali u 13.48 stiže SMS s dobrom vijesti: “Riješeno, častite kavom”, “Čime god”, odgovara joj Milošević. “Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo”; piše Mandac, a on to komentira ovako: “Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora”.

‘Sad ćemo se vi i ja dogovoriti’

Mandac odgovara Miloševiću: “Sad ćemo se vi i ja dogovoriti, zovem vas za par minuta!” Istražitelji USKOK-a su pretražujući njezin telefon ustanovili da se u četvrtak 13. prosinca i zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kod Mandac raspitivala o odobrenim iznosima za obrte iz Vukovara i Negoslavaca. Dan kasnije, Ana Mandac pitala je i Katicu Mišković koliko su joj oni bitni i tražila da to ocijeni od 1 do 10 na što joj ona odgovara opisno: “To je moj bivši saborski, jako mi je važno!”.

“Primila sam na znanje, tražimo mogućnost”, otpisuje joj Mandac.

“Ajde molim te nađi načina. Mi smo uspjeli za naše naći”, uzvraća Mišković, a to se odnosilo na trgovačko društvo Metalkov MB, a to je bila tvrtka čiji je osnivač Mato Bilonjić, HDZ-ov saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici, Brodsko-posavskoj županiji iz koje je i Mišković. Povoljne vijesti tog se dana redaju jedna za drugom. Ana Mandac javlja Velimiru Žuncu da su Popović graniti dobili 100.000 kuna, Tex d. o. o. 100.000 i je li mu to OK, na što joj je on odgovorio: “Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Poz”. Ana Mandac tog dana prima zahvalu i od Dragane Jeckov i uzvraća joj porukom:

“Sve Ok. Radimo…surađujemo, privređujemo!”

U dokaznom materijalu, osim niza poruka i razgovora prikupljenih u sklopu izvida u “aferi Vjetroelektrane”, istražitelji su dešifrirali da velika slova T. i Ž. u zagradama kraj imena tvrtki koje je u tablice 2018. godine unosila Ana Mandac, odnose na Tolušića i Žunca, piše Jutarnji list.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.