Fiket za HRT-ov portal: Ništa ne upućuje na jake potrese, ali nisu isključeni

21.04.2021. 10:12:00

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za HRT-ov portal, komentirajući sinoćnje potrese u Hrvatskoj, kako ništa ne upućuje na to da će biti jakih potresa, ali da ni oni nisu isključeni.

Sinoć su između ostalog zabilježeni umjereni potresi u Zagrebu u 23.15 sati magnitude 3.1 te blizu Sinja u 0.46 sati magnitude 3.0.

Fiket je rekao da su sinoćnji potresi povezani u smislu općenitog gibanja tektonskih ploča, ali ne u smislu da jedni drugog "vuku".

- To je posljedica gibanja tektonskih ploča, podvlačenja afričke ploče pod euroazijsku, ali nisu povezani u smislu da je, na primjer, petrinjski potres trigerirao zagrebački, rekao je Fiket.

- Realno je za očekivati da će potresa biti, ali kakvi će biti, to je jako teško prognozirati. Ništa ne upućuje da će biti jakih potresa, ali oni nisu isključeni. Nema nekog pravila, zaključio je Fiket.

Fiket je za HRT rekao i kako se za potres u Zagrebu ne očekuju štete.

  • Samo je uznemirio građane jer je bio dosta jak, bio je jedan od jačih, od lipnja prošle godine u principu nije bilo takvih magnituda, tako da su se ljudi malo uznemirili, rekao je Fiket.
  • Potres magnitude 3,1 po Richteru zabilježen je sinoć u 23.15 sati. Epicentar je bio u Markuševcu, magnituda potresa iznosila je 3,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio na području Zagreba i okolice, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

    Europski mediteranski seizmološki centar zabilježio je niz od nekoliko slabijih potresa.  Prvi potres je bio magnitude 2,4 prema Richteru. Nakon njega je uslijedio potres od 2,9 prema RIchteru, a zatim i najjači od 3,1 prema Richteru.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/foto: Goran Stanzl/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.