Filip Gaćina: Sjećanje na herojski povik 'Obadva, oba su pala' i tragičan kraj mladog branitelja

19.09.2024. 10:06:00

Filip Gaćina, mladi pripadnik protuzračne obrane i član legendarne 113. šibenske brigade, zauvijek je upamćen po poviku "Obadva, oba su pala". Preživio je Domovinski rat, no na današnji dan, 19. rujna 1998., preminuo je u dobi od nepunih 30 godina. Njegovo ime i povik trajno su upisani u povijest moderne Hrvatske. Tragično je što je razminiranje na kojem je poginuo trebalo biti njegov posljednji pirotehničarski zadatak.

Gaćina je povik "Obadva, oba su pala" izgovorio 21. rujna 1991. godine, kada su hrvatski branitelji na brdu Zečevo tijekom obrane Šibenika oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa "Jastreb". Kao pirotehničar postrojbe "Mungosi", Gaćina je stradao od zaostale protupješačke mine PROM-2 iznad zaseoka Narančići. Tog dana, na sedmu obljetnicu pada rogozničkih vojarni, trebao je završiti svoje terensko razminiranje i preuzeti uredski posao, no sudbina je htjela da taj dan postane posljednji u njegovu životu.

Bitka za Šibenik, posebno 21. rujna, bila je ključna za obranu grada. Tog dana, grad je bio podvrgnut haubičkom bombardiranju iz Gaćeleza, dok je zračni napad bio jedan od najintenzivnijih u ratu, s čak 55 napada. Gaćinin povik ostao je simbol prvog hrvatskog uspjeha obaranja dvaju zrakoplova u kratkom vremenu. Jedan zrakoplov oborio je Goran Pauk na topu M55 3/20mm, dok je drugi srušio Neven Livajić sustavom "Strela 2M".

Filip Gaćina, tada 23-godišnjak, ushićeno je povikao: "Obadva, oba su pala", svjedočeći padu neprijateljskih zrakoplova u more kraj Rogoznice. Taj iskren i spontan povik postao je legenda i simbol otpora srpskoj agresiji. Jedan zrakoplov srušio se nedaleko od mjesta gdje je pogođen, dok je drugi pao blizu otoka Žirja.

Povik "Obadva, oba su pala" odjeknuo je diljem Hrvatske putem HTV-a, izazvavši euforiju među narodom. Snimku ovog povijesnog trenutka zabilježio je Ivica Bilan.

Danas će se Gaćine prisjetiti prigodnom komemoracijom koja počinje u 10:30 sati na spomen-obilježju iznad zaseoka Narančići u Pridragi. Komemoracija će se održati u krugu obitelji, suboraca, rodbine te predstavnika općina Novigrad i Primošten.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto: video screenshot

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.