Film o Alojziju Stepincu premijerno prikazan u zagrebačkom HNK

09.02.2020. 13:26:00

Dokumentarni film “Stepinac: kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine, premijerno prikazan u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, priča je o životu Alojzija Stepinca, globalnom i univerzalnom značaju njegova djela.

Film je preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u inozemstvu, a cilj je autora da što više ljudi saznaju istinu o kardinalu Stepincu.

Među ostalim, film otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana.

Osim što ističe relevantnost njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, to je i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

Stepinčev osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je kroz razgovore s povjesničarima – istraživačima, ali i osobna svjedočanstva preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

U projekt se uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište, kojega je blaženi kardinal Stepinac zaštitnik i koje se od svoga osnutka bavilo njime putem predavanja, izbornih predmeta,  konferencija i znanstveno-stručnih skupova.

To je sveučilište sa Zagrebačkom nadbiskupijom 2016. organiziralo znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari iz Hrvatske i Srbije, a objavljen je i veliki zbornik radova “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća”, te s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost HKS knjigu Esther Gitman “Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“.

Po riječima Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenima u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom će se ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim  godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu.

“A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje”, zaključio je Tanjić najavljujući film, snimljen u produkciji Interfilma. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.