Film od dva Bojlera, dva Sokola i Osi prikazan sinoć u Zagrebu

07.10.2020. 11:34:00

U povodu Dana neovisnosti sinoć je u zagrebačkom Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj ulici prikazan dokumentarni film ‘Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta’

Emotivni dokumentarni film o legendarnim zapovjednicima obrane Sajmišta, najtežem dijelu bojišnice u gradu, priča je o Damjanu Samardžiću, ratnog imena ‘Veliki bojler’, prvom zapovjedniku obrane Sajmišta, Petru Kačiću, ratnog imena ‘Srednji bojler’, drugom zapovjedniku, Velimiru Đereku, ratnog imena ‘Sokol, trećem zapovjedniku, Ivanu Poljaku, 
također ratnog imena ‘Sokol’,
četvrtom zapovjedniku, i Josipu Tomašiću-Osi, petom, posljednjem zapovjedniku obrane Sajmišta. Priča je to o pet heroja, domoljuba, junaka...

Film redatelja Vladimira Andrića snimao se na autentičnim mjestima, u Vukovaru, Rijeci, Imotskom, a nastao na inicijativu Nikole Tarlea, predsjednika humanitarno-kulturno braniteljskog centra Vukovar.

O svojim hrabrim suborcima u filmu progovorio je pukovnik Ivan Anđelić Doktor, zamjenik zapovjednika 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade u Vukovaru. Svojih najmilijih prisjetili su se i članovi njihovih obitelji.

Dokumentarac je prikazan i na prošlogodišnjem 67. Pulskom filmskom festivalu, ali i u mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Sajmište, južni dio Vukovara nastanjen većinom Srbima,  uz Trpinjsku cestu, bilo je jedno od ključnih točaka obrane Vukovara.

To je bilo mjesto gdje su se vodile borbe prsa o prsa jer nije postojala  klasična bojišnica. Vodile su se borbe za svaku kuću i ulicu i crta se često mijenjala. Branitelji, uglavnom s malo vojnog iskustva, slabo naoružani  i pod stalnom paljbom iz vojarne JNA, odolijevali su 87 dana i tako onemogućavali agresoru prodor u središte Vukovara.

Sajmište je palo u ruke neprijatelja 17. studenoga 1991., i to je bio početak kraja obrane Vukovara. 

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: Iva Rebac/24sata

Autor: