Film „Pouke o čovječnosti“ nominiran za nagradu u Parizu

08.11.2019. 12:00:00

Dokumentarni film Pouke o čovječnosti redatelja Branka Ištvančića uvršten je u konkurenciju od 10 finalista koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarac (Grand Prix for Author's Documentary), a svečana ceremonija dodjele ove nagrade će biti održana u siječnju u Parizu. Radi se o uglednoj europskoj nagradi koju dodjeljuje struka i to za najbolji autorski dokumentarac.

URTI, uz potporu UNESCO-a i cjelokupnih međunarodnih audiovizualnih organizacija, organizira ovu uglednu međunarodnu nagradu za autorski dokumentarac svake godine.
Međunarodna URTI Grand Prix nagrada za autorski dokumentarac uživa veliko priznanje i ugled na mnogim televizijama zahvaljujući snažnom sudjelovanju i kvaliteti programa prihvaćenih u konkurenciji.

Žiri kojeg su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske izabrali su deset finalističkih dokumentarnih filmova za dodjelu 38. Međunarodne Velike nagrade URTI za autorski dokumentarac.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

 

Antun Ivanković, producent filma

Izvorni autor: Antun Ivanković/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.