Forbes donosi popis najmoćnijih žena svijeta za 2023. godinu

06.12.2023. 17:35:00

Početkom 2023. godine, redovi najmoćnijih žena svijeta prorijedili su senavodi Forbes u uvodu u svoj redovni godišnji pregled najmoćnijih žena svijeta

Između siječnja i travnja, političke čelnice Sanna Marin, Jacinda Ardern i Nicola Sturgen su ili izgubile ili same odustale od svojih pozicija na čelu Finske, Novog Zelanda i Škotske. Susan Wojcicki se nakon devet godina povukla s pozicije izvršne direktorice YouTubea, a isto je učinila i Martina Merz, izvršna direktorica njemačkog konglomerata Thyssenkrupp. Svaku od njih zamijenili su muškarci.

“Neće uvijek na nekoj poziciji jedna žena zamijeniti drugu,” rekla je za Forbes u ožujku Hillary Rodham Clinton. “Još uvijek moramo raditi na tome da ženama omogućimo poziciju iz koje će dolaziti na vodeće pozicije.”

Početkom ljeta, priča o ženskoj moći počela se zahuktavati. U svibnju je Robyn Grew postala prva žena na čelu Man Groupa, hedge fonda s imovinom od 161 milijarde dolara čije ime dosta dobro oslikava rodnu situaciju u industriji. Američka ratna veteranka Debra Crew preuzela je kormilo giganta u svijetu alkoholnih pića Diagea u lipnju i postala jedna od tek šačice ženskih izvršnih direktorica u top 100 najvećih kompanija na londonskoj burzi. Naravno, treba spomenuti i trijumvirat Taylor SwiftBeyoncé i Barbie. Njihov utjecaj na potrošače bio je toliki da je o njemu na press konferenciji u svibnju govorio i čelnik američke Federalne rezerve, Jerome Powell.

Njih tri – da, uključujući i Barbie – zbog svog utjecaja su zaslužile mjesta na Forbesovom popisu 100 najmoćnijih žena svijeta za 2023. godinu. Swift se našla na dosad najvišem, petom mjestu, dok je Beyoncé skočila na 36. mjesto (prošle godine bila je 80.). Barbie je na 100-tom mjestu, poziciji koja je svake godine rezervirana za figuru koja ne oslikava tradicionalnu ideju moći, no ipak je definirala godinu.

Kriteriji

Kao i svake godine, i ovogodišnja lista sastavljena je temeljem četiri glavna parametra: novac, mediji, utisak i sfera utjecaja. Kod političarki, Forbes je mjerio populaciju zemalja koje vode, kao i njihov BDP. Za čelnice kompanija gledali su se prihodi, procjene vrijednosti i broj zaposlenika. Za sve kandidatninje analizirala se količina spominjanja u medijima i društveni doseg. Rezultat je popis od stotinu žena koje oblikuju našu politiku, proizvode koje kupujemo i političke borbe koje definiraju naš svijet.

Te borbe uključuju onu za reproduktivnu autonomiju u SAD-u, pristup djevojčicama obrazovanju u Afganistanu i za osobna prava u Iranu, kao i za zaštitu rodno motiviranog nasilja u ratnim zonama poput Ukrajine i Gaze, ali i za klimatske politike za zaštitu zdravlja i dobrobiti žena u siromašnijim gospodarstvima.

“Nismo još dovoljno napredovali nigdje na svijetu,” kaže milijarderka i humanitarka Melinda French Gates za Forbes. Njen recept za 2024. godinu i dalju budućnost je jednostavan. “Stvari će se početi mijenjati kada žene budu dovovljno visoko na ljestvici moći na više lokacija u svijetu.”

Puni popis možete pogledati OVDJE, a Forbes Hrvatska donosi 10 najmoćnijih žena svijeta za 2023. godinu:

1. Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije

DOB: 65 MJESTO: Belgija KATEGORIJA: Politika
REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Ursula von der Leyen postala je predsjednica Europske komisije u srpnju 2019. godine. Ona je prva žena na toj poziciji, a prije toga je bila njemačka ministrica obrane u mandatu kancelarke Angele Merkel.

Godine 2020., von der Leyen je predvodila donošenje zakona o 750 milijardi eura vrijednom paketu pomoći za borbu protiv pandemije koronavirusa, a 2022. je postala jedna od najčvršćih zapadnih saveznika Ukrajine.

2. Christine Lagarde

Predsjednica Europske centralne banke

DOB: 67 MJESTO: Njemačka KATEGORIJA: Politika
REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Lagarde je 1. studenog 2019. godine postala prva žena u povijesti na čelu Europske centralne banke. Lagarde, kao odgovorna osoba za europsku monetarnu politku, mora proći ključan test: osigurati da pandemija koronavirusa ne unese dodatan kaos u eurozonu. Od 2011. do sredine 2019. bila je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda, čiji je zadatak osigurati stabilnost globalnog monetarnog sustava. Bila je prva žena na toj poziciji.

Analizirajući financijsku krizu iz 2008. godine, Lagarde je naglasila ulogu “groupthinka” – odnosno inzistiranja na istim mišljenjima – u industriji kojom dominiraju muškarci, pozvavši na rodnu reformu.

3. Kamala Harris

Potpredsjednica SAD-a

DOB: 59 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Politika
REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

20. siječnja 2021. godine, Kamala Harris je postala prva žena, prva crnkinja, i prva Amerikanka južnoazijskog podrijetla na poziciji potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država. Harris je i ranije rušila stereotipe: 2016. godine postala je prva Amerikanka indijskog podrijetla izabrana u američki Senat, a 2010. je postala prva crnkinja i prva žena na poziciji glavnog državnog odvjetnika savezne države Kalifornije.

Harris je rođena u Kaliforniji, u gradu Oaklandu. Njena majka u SAD je imigrirala iz Indije, a otac s Jamajke. Studirala je na sveučilištu Howard, i tako postala prva alumna nekog sveučilišta kojeg mahom pohađaju crnci na poziciji potpredsjednice SAD-a.

4. Giorgia Meloni

Premijerka Italije

DOB: 46 MJESTO: Italija KATEGORIJA: Politika
REUTERS/Zorana Jevtic

U listopadu prošle godine, Giorgia Meloni postala je premijerka Italije, prva žena u povijesti te zemlje na toj poziciji. Meloni je također predsjednica talijanske desničarske stranke Braća Italije (Fratelli d’Italia), a tu poziciju preuzela je u ožujku 2014. godine. Kao petnaestogodišnjakinja pristupila je mladeži Talijanskog socijalnog pokreta, stranke koju su osnovali pristaše bivšeg talijanskog diktatora Benita Mussolinija, a koju se opisuje kao “neofašističku.”

“Da prirodnim obiteljima, ne LGBT lobijima, da seksualnom identitetu, ne rodnoj ideologiji,” rekla je Meloni u govoru u lipnju prošle godine, što je izazvalo strahove da će njena pobjeda na izborima dovesti do smanjenja prava za žene i LGBTQ osobe.

U studenom 2023., Meloni je podržala prijedlog ustavne reforme kojom bi se omogućio direktan izbor premijera, nazvavši to naporom za smanjenje političke nestabilnosti u Italiji.

5. Taylor Swift

Glazbenica

DOB: 33 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Mediji i zabava
REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Taylor Swift u listopadu ove godine postala je milijarderka, i to zahvaljujući zaradi od svoje turneje Eras i vrijednosti njenog glazbenog kataloga. Swift je prva glazbenica koja je na ovaj popis dospjela isključivo zbog svojih pjesama i nastupa.

Njeno bogatstvo uključuje gotovo 500 milijuna dolara od tantijema i turneja, kao i glazbeni katalog vrijedan 500 milijuna dolara i nekretnine u vrijednosti od 125 milijuna dolara.

Swift je 2021. počela objavljivati iznova snimljenih prvih šest albuma kako bi vratila prava na vlasništvo nad glazbom.

Potražnja za kartama za njenu turneju Eras ove godine je izazvala kaos na stranici Ticketmaster, zbog čega je američki Kongres počeo propitkivati kontrolu koju tvrtka ima na prodaju karata za koncerte.

6. Karen Lynch

Izvršna direktorica, CVS

DOB: 59 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Biznis
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Lynch je izvršnom direktoricom tvrtke za zdravstvene usluge postala u veljači 2021. godine. CVS-u se pridružila kao zamjenica izvršnog direktora 2018., nakon što je tvrtka dovršila 70 milijardi dolara vrijednu akviziciju Aetne.

U ožujku 2020. godine, Lynch je preuzela vodstvo nad organizacijom CVS-ovog odgovora na pandemiju koronavirusa. CVS Health upravlja najvećim brojem neovisnih lokacija za testiranje na koronavirus u čitavom SAD-u.

Lynch je članica neprofitne organizacije Business Roundtable i izvršnog odbora globalne koalcije za vrijednost zdravstva pri Svjetskom ekonomskom forumu, a također je i članica ženskog vijeća Boston Collegea.

Svoju karijeru započela je kao javna računovotkinja u tvrtci Ernst & Young.

7. Jane Fraser

Izvršna direktorica, Citigroup

DOB: 56 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Financije
Alan Siu Mui Lun / Newscom / Profimedia

Jane Fraser u imenovana je nasljednicom izvršnog direktora Michaela Corbata 2020. godine, a ulogu je službeno preuzela u ožujku 2021. Ona je prva žena na mjestu izvršnog direktora Citigroupa u povijesti tvrtke, a također je i prva žena na čelu neke velike banke s Wall Streeta.

Prije nego je postala izvršna direktorica Citigroupa, ona je bila predsjednica odbora banke, kao i izvršna direktorica Citijevog odjela Global Consumer Banking.

Banci se pridružila 2004. godine, a tijekom svoje karijere vodila je odjele korporativne strategije i akvizicija tijekom posljednje velike financijske krize.

8. Abigail Johnson

Izvršna direktorica, Fidelity Investments

DOB: 61 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Financije
Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Abigail Johnson postala je izvršna direktorica tvrtke Fidelity Investments 2014. godine, preuzevši tu poziciju od svog oca. Predsjednicom uprave postala je 2016. godine.

Njen djed, Edward Johnson II, osnovao je ovaj investicijski fond 1946. Johnson ima vlasništvo nad 28.5 posto udjela u tvrtci, koja, zaključno s podacima od rujna ove godine, upravlja imovinom vrijednom 4.5 bilijuna dolara.

Johnson je prihvatila pojavu kriptovaluta: 2018. godine, Fidelity je pokrenuo platformu koja institucionalnim investitorima omogućava trgovanje bitcoinom i etherom.

Kao studentica, radila je ljetne poslove u Fidelityju, a tvrtci se na puno radno vrijeme pridružila kao analitičarka 1988. nakon što je diplomirala na Harvardu.

9. Mary Barra

Izvršna direktorica, General Motors

DOB: 61 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Financije
REUTERS/Mike Blake/File Photo

Mary Barra postala je izvršna direktorica General Motorsa 2014., kao prva žena na čelnoj poziciji jednog od tri najveća autoproizvođača u SAD-u.

Barra je investirala milijarde dolara u razvoj električnih vozila, samovozećih automobila i uslugu dijeljenja vožnji Maven. U General Motorsu počela je raditi 1980. godine, kao studentica.

Ona je predsjednica skupine Business Roundtable koja okuplja najmoćnije korporativne izvršne direktore u SAD-u, a također je i članica upravnog odbora tvrtke Walt Disney Company.

10. Melinda French Gates

Supredsjednica, Bill & Melinda Gates Foundation

DOB: 59 MJESTO: SAD KATEGORIJA: Filantropija
REUTERS/Nic Bothma

Melinda French Gates jedna je od najmoćnijih žena u svijetu filantropije. U svibnju 2021. godine, Bill i Melinda Gates najavili su da se razvode, no nastavili su zajedno voditi svoju humanitarnu zakladu.

French Gates je i sama postala milijarderka nakon što joj je Bill Gates prebacio dionice u vrijednosti 2.4 milijarde dolara u svibnju 2021.

U sklopu misije zaklade da pomogne ljudima voditi zdrave i produktivne živote, Melinda French Gates svoju energiju je posvetila pravima žena i djevojaka. Sada se fokusira na zatvaranje jaza u investiranju u tvrtke koje osnivaju žene, a to želi postići svojim inkubatorom za investicije Pivotal Ventures.

Link: The World’s Most Powerful Women
(Prevela: Nataša Belančić)

Izvor: forbes.hr/Foto:Forbes

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.