FOTO Dani obrane i dani općine Nuštar: Sjećanje na stradanje Marinčana i Cerićanaca…Spomen na pripadnike HOS-a poginule u obrani Cerića…

03.10.2019. 09:56:00

U Ceriću su položeni vijenci i upaljene svijeće i kod kuće HOS-a na ulazu u selo iz Male Bosne u spomen na pripadnike HOS-a poginule u obrani Cerića na dan okupacije toga mjesta...

U općini Nuštar u tijeku je program obilježavanja Dana obrane i dana općine Nuštar, koji traje od 28. rujna do 7. listopada. Kao i svake godine središnji dio obilježavanja je sjećanje na 1991. godinu i za ovu općinu najteže dane Domovinskoga rata, sjećanje na sve koji su na području općine Nuštar branili Hrvatsku te posebice na poginule i nestale hrvatske branitelje i mještane koji su stradali kao civilne žrtve…

Višestruko nadmoćne snage velikosrpskim predznakom obilježene Jugoslavenske narodne armije potpomognute drugim oružanim formacijama iz Srbije i naoružanim pobunjenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, 1. listopada okupirale su Marince, a 2. listopada Cerić. Tih događanja i svojih poginulih i nestalih sumještana danas su se prisjetili Marinčani i Cerićanci. U oba mjesta služene su mise zadušnice te su kod spomen obilježja položeni vijenci i upaljene svijeće.

U Ceriću su položeni vijenci i upaljene svijeće i kod kuće HOS-a na ulazu u selo iz Male Bosne u spomen na pripadnike HOS-a poginule u obrani Cerića na dan okupacije toga mjesta.

Središnji program u Nuštru bit će održan sutra, 5. listopada. Unatoč žestokim napadima, tijekom kojih je agresor dva puta uspio ući u Nuštar, 3. i 5. listopada, zahvaljujući herojskoj obrani hrvatskih branitelja, Nuštar je ostao slobodan, a u znak sjećanja na odsudnu bitku za Nuštar 5. listopada slavi se kao Dan općine Nuštar.

U Nuštru će sutra u Domu kulture biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća u 9,30 sati. U 11 sati u crkvi Duha Svetoga bit će služena misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje općine Nuštar, a nakon mise uslijedit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika obrani Nuštra na Trgu hrvatskih branitelja.

Prema programu, sutra, u subotu i u nedjelju, u Nuštru i Ceriću bit će održan i niz kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja.

Izvor: Novosti.hr/

Izvorni autor: Aneta Pšihistal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.