FOTO Kod Brdovca voda došla do kuća, zatvorena cesta kod Blata zbog otvorenog rasteretnog kanala

05.08.2023. 09:26:00

Vodostaji diljem Hrvatske su u blagom porastu unatoč vodnom valu koji je stigao i još stiže iz Slovenije. 

Sava se na nekim dijelovima izlila iz korita, no čini se kako vrhunac vodnog vala još nije prošao. Na snazi su diljem zemlje uglavnom redovne mjere zaštite protiv poplava, negdje su i pripremne. Samo u Drenju Brdovečkom na snazi je izvanredno stanje. 

Vodni val iz Slovenije jučer je prvo zahvatio dijelove Međimurske i Varaždinske županije.

U subotu ujutro bi protok Save trebao biti rekordan.

Voda je došla do kuća u mjestu Drenje Brdovečko kod Brdovca. Tamo je u subotu ujutro i ministar Davor Božinović zajedno s direktorom Hrvatskih voda.

"Bila je jedna akcija vatrogasaca, koji su uz pomoć policije spašavali tri migranta iz Afganistana koji su se odjednom našli okruženi vodom, nenaviknuti na ovakve situacije. Oni su spašeni i zbrinuti u Domu zdravlja, nemaju nikakvih ozljeda", rekao je Božinović.

Podsjetimo, mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su u petak prvo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu.

Istaknimo, kako Hrvatska tek očekuje vrhunac vodenog vala.

Kod Blata zatvorena je cesta koja vodi prema Lučkom, nakon što je u petak u 21 sat otvoren oteretni kanal Sava-Odra kako bi se rasteretila Sava koja je nabujala nakon strašnih poplava u Sloveniji.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: kkž/Foto: Goran Stanzl/Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.