FOTO Ovo je mural u Velikoj Gorici posvećen pripadnicima ratnih postrojbi HV-a zbog kojeg se neki građani bune

02.08.2023. 17:39:00

U prolazu na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici, nedavno je osvanuo mural posvećen pripadnicima ratnih postrojbi Hrvatske vojske. Mural je djelo anonimnog uličnog umjetnika, a navodno je nastao u dogovoru vlasnika obližnjeg kafića i predstavnika stanara zgrade.  

Na slici su zapovjednici Bojne Frankopan, Ilija Tot Bruno Zorica-Zulu, te zapovjednik Bojne Zrinski, Ante Roso.

Također, na muralu su prikazani i Anri Targuš, pripadnik specijalne postrojbe Bojne Zrinski, koji danas obnaša funkciju gradskog vijećnika Grada Velike Gorice, te general Mladen Milkovčević, dozapovjednik Bojne Frankopan.

Međutim, mural nije oduševio sve građana Velike Gorice.  Naime, komunalno redarstvo zaprimilo je dvije pritužbe koje zahtijevaju vraćanje zida u prvobitno stanje i uklanjanje slike s fasade.

"Nekada su na tom zidu bili grafiti uvredljivog sadržaja kao što su ustaški znakovi, petokraka, ljubavne, ali i uvredljive poruke. Imamo i fotografije kako je to izgledalo prije. Otkad je napravljen mural, na tom zidu nikada više nitko nije ništa uvredljivo napisao“, rekao je voditelj Ureda komunalnog redarstva Mladen Štrumfin, prenosi Dnevnik.hr.

Kako je od posljednje Odluke o komunalnom redarstvu došlo i do promjena zakona koji na nju utječu, iz Grada su za jesen najavili donošenje nove odluke.

"Novom odlukom bit će obuhvaćeni i murali. Odredit ćemo smiju li se, gdje se smiju i na koji način slikati. Ako bude odstupanja, mural ćemo dati ukloniti, ako se bude uklapao u odluku, tamo će i ostati", rekao je Štrumfin.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: kkž/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.