FOTO: SJP “Šimini anđeli pakla”…Za pripadnike Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske dana 2. svibnja 1991. godine započelo je prvo ratno djelovanje, upućivanjem u Vukovar…

17.03.2020. 08:52:00

Neizostavan i veliki doprinos jedinice je bio i u završnim operacijama za oslobođenje Domovine, u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja"...

Specijalna jedinica policije PU Brodsko-posavske “Šimini anđeli pakla”, osnovana je 15. ožujka 1991. godine temeljem rješenja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Specijalnu jedinicu policije PU Brodsko-posavske činili su djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod (tri aktivna voda), Policijske postaje Požega (jedan vod) i Policijske postaje Nova Gradiška – jedan vod).  1. srpnja1993. godine iz SJP Slavonski Brod istupa vod iz Požege jer je Požega dobivanjem statusa Županije navedenog dana dobila Policijsku upravu Požeško-slavonsku, te Specijalnu jedinicu policije.

Policijska postaja Nova Gradiška do kraja Domovinskog rata ostala je kao sastavni dio SJP Policijske uprave Brodsko-posavske.

Za pripadnike Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske dana 2. svibnja 1991. godine započelo je prvo ratno djelovanje, upućivanjem u Vukovar kada je u Borovom Selu od strane srpskih neprijateljskih snaga mučki iz zasjede ubijeno 12 policajaca.

Pripadnici Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske su prošli sva ratišta: istočno-slavonsko, sudjelovanje u osvajanju vojarne u Slavonskom Brodu, zapadno-slavonsko ratište, južno bojište, akciju ,”Maslenica”, akciju ,,Medački džep”.

Specijalna jedinica policije dala je doprinos sudjelovanjem u dvoipolgodišnjem držanju crte na Velebitu. Neizostavan i veliki doprinos jedinice je bio i u završnim operacijama za oslobođenje Domovine, u vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

Tijekom ratnih djelovanja osam pripadnika Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske je položilo život na oltar Domovine.

Kako se sve ovo ne bi zaboravilo, bivši pripadnici jednice pokrenuli su Facebook stranicu na kojoj bilježe i razmjenjuju svoja sjećanja.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.