FOTO Srpski Plan Spaljena zemlja: U devastiranoj Vrličkoj crkvi nakon Oluje…Kolovoz ’95…Bio je to srpski planirani kulturocid!

01.10.2019. 12:14:00

Nakon ulaska agresorskih snaga u Vrliku i okolna sela, sve kuće Hrvata nasilno su otvarane, pljačkane i uništavane...

U Domovinskom ratu (1991.-1995.) cijeli je vrlički kraj okupirala zloglasna JNA i srpski pobunjenici, stanovništvo protjerano (3335 prognanika). Posebno su stradala sela Ježević, Jare, Vinalić i Kosori u kojima su sve kuće spaljene. Sam grad Vrlika te sela Maovice, Podosoje i Garjak polovično su uništeni…

Župne matice sačuvale su se od g. 1688. u arhivu samostana na Visovcu (knj. 97-99), a u HAZ-u od g. 1835. (R. k. 1488-1489, M. k. 1490). Za vrijeme Domovinskog rata župske knjige su dijelom nestale…

Trebalo bi pitati Čedu Babića i Bobu Rosić tko je oštetio unutrašnjost crkve Sv. PETRA I PAVLA…

Temeljem izjave Slobodana Despinića…

Plan Spaljena zemlja počeo je četničkim ludilom u pljačkanju i uništavanju sela Kijeva…

Nakon ulaska agresorskih snaga u Vrliku i okolna sela, sve kuće Hrvata nasilno su otvarane, pljačkane i uništavane. Sela Totići i Uništa potpuno su uništena. Crkve sv. Mihovila u Kijevu, sv. Spasa u Ježeviću i sv. Jure u Maovicama rušene su više puta, ali su ih do temelja srušili Mladen Šorgić Tigar, Petar Krunić, Milan Četnik, Zoran Knez Bricin, Stevan Četnik, Milan Bogovac i Dragan Barišić. Milan Arambašić Hari znatno je oštetio unutrašnjost crkve sv. Petra i Pavla i tvrđave Prozor u Vrlici. Uništio je sve svete slike, kipove, porazbijao prozore i vrata, izrugivao se s hrvatskim svetinjama tako da je na crkvu napisao zauzeto.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: M.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.