FOTO: U Varaždinu obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade Hrvatske vojske

07.05.2022. 16:10:00

VIJENCE POLOŽILI ŽUPAN I GRADONAČELNIK

U Varaždinu su u subotu obilježeni 31. obljetnica osnivanja 104. brigade Hrvatske vojske i Dan pobjede nad fašizmom te Dan oslobođenja Varaždina i okolice, a vijence su na Gradskom groblju položili varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj , piše Direktno.hr .

Zajednički vijenac i svijeće za poginule branitelje zapaljene su  kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 104. brigade HV-a na varaždinskom Gradskom groblju.

Župan Stričak je naglasio kako "s jedne strane obilježavamo kraj jednog rata, a s druge strane početak drugog, Domovinskog rata. Iako smo se nadali da nikada neće doći do rata na ovim prostorima, ipak je do toga došlo. Upravo se stoga potrebno prisjetiti svih žrtava, obilježiti ove dane i uputiti jasne i snažne poruke da se tako nešto više nikada ne ponovi. Nažalost, svijet je opet danas pun izazova, sukoba, konflikata te nam je zalaganje i stremljenje miru potrebnije nego ikada", rekao je  Stričak.

Pripadnicima 104. brigade župan je čestitao njihov dan, spomenuvši njihovu hrabrost i domoljublje koje su pokazali u  brojnim obrambenim operacijama.

Čestitku pripadnicima 104. brigade uputio je i gradonačelnik Bosilj, naglasivši pritom važnu i veliku ulogu varaždinskih branitelja u obrani Hrvatske.

Na minutu šutnje za poginule i preminule pripadnike 104. brigade pozvao je Tihomir Hozmec, predsjednik Udruge 104. brigade, dok je ratni zapovjednik brigade i pukovnik u miru Ivan Rukljić podsjetio na ratni put brigade.

Uoči odavanja počasti kod Spomen obilježja 104. brigade, Stričak i Bosilj su s članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije kod Spomen kosturnice na groblju odali počast umrlim i poginulim antifašistima.

"Izuzetno mi je drago što smo župan i ja pokazali zajedništvo zajedničkim odavanjem počasti na varaždinskom groblju. Također, pripadnici 104. brigade su se zajedno s antifašistima poklonili žrtvama Drugog svjetskog rata i obilježili Dan pobjede nad fašizmom, a nakon toga predstavnici udruge antifašista došli su zapaliti svijeće i pokloniti se pred Spomen pločom naših poginulih branitelja iz 104. brigade. To je pravi put i budućnost Varaždina", izjavio je gradonačelnik.

Izvor: Direktno.hr/Foto: Varaždin.hr

Izvorni autor: mp/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.