(FOTO, VIDEO) Damir Plavšić o turneji Južnom Amerikom s predstavom ‘Bitka za Vukovar’: ‘Održali smo našu 188. predstavu’

15.10.2019. 07:50:00

“Jučer, 13. listopada održali smo našu 188 predstavu “Bitka za Vukovar” u Buenos Airesu u Hrvatskom Domu. Zahvaljujem svima koji su večeras došli na predstavu i pogledali naš film.”, napisao je na svom profilu vukovarski branitelj Damir Plavšić tijekom turneje u Peruu, Čileu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Plavšić je umirovljeni satnik Hrvatske vojske, 60-postotni ratni vojni invalid, šest puta odlikovan, između ostaloga i za junaštvo u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog. O Domovinskom ratu napisao je do sada tri knjige, a prema njegovoj ‘Bitki za Vukovar’, zajedno s poznatim HOS-ovcem Damirom Markušem, realizirana je istoimena predstava. Dva Damira putovanja na predstave financiraju sami, cijena ulaznica je 0 kuna, a imaju samo jedan uvjet – da na predstavu dođu školska djeca i vide istinu o Domovinskom ratu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Jučer, 13. listopada održali smo našu 188 predstavu “Bitka za Vukovar” u Buenos Airesu u Hrvatskom Domu. Zahvaljujem svima koji su večeras došli na predstavu i pogledali naš film. Zahvaljujem Carmen Vrljičak koja je organizirala naše gostovanje u Argentini i u Buenos Airesu, Leonardo Ariel Prada koji je preveo moju knjigu i Renata Garbajs koja ju je recenzirala te prijateljima Mirko Hasenaj i Jorge Dragičević te klapi “B.A.”.”

Nekoliko dana prije predstava je prikazana u Argentini.

Predstava je izvedena i u Čileu.

Podsjetimo, predstava je već prikazana djeci i mladima u mnogim mjestima u Hrvatskoj i dijaspori.

“Sastavni dio predstave je film koji smo snimili, ubacujući u njega isječke moje i njegove knjige. Da bi taj film bio još zanimljiviji, uključili smo i specijalne efekte- mirisne, svjetlosne, zvučne… Tako da djeca i mladi imaju tih 42 minute potpuno koncentraciju na ono što se prikazuje i na ono što se čita.”, otkrio je u razgovoru za Narod.hr početkom godine Plavšić.

“Damir Markuš–Kutina i ja pokrenuli smo projekt glazbeno scenske predstave, koja je postala pravi spektakl upravo zato jer smo uvidjeli da naša djeca i mladi o Domovinskom ratu ne znaju gotovo ništa,” kaže Plavšić i detektira problem:

“Nažalost, kriv je sustav. Djeca o Domovinskom ratu uče samo u 8. razredu osnovne škole, a Domovinski rat na red dolazi od 01. svibnja do 01. lipnja, kada je već kraj školske godine, kada su ocjene već zaključene i kada djecu više ne zanima učenje.”

Već tri i pol godine izvodimo tu predstavu, a prošle godine smo ju još obogatili dodajući ceremoniju donošenja, blagoslova i širenja vukovarskog svjetla. Program završavamo filmom gdje kamera prolazi kroz Vukovar i pokazuje kako grad izgleda danas.

Dosad smo s predstavom obišli Hrvatsku, BiH, Novi Zeland, Australiju, Kanadu, Ameriku, zemlje Europske unije, a sada imamo poziv i za odlazak u Južnu Ameriku. Trenutno pokušavamo skupiti novac kako bismo mogli otići i prikazati predstavu i našim Hrvatima koji žive ondje. Moram napomenuti da čitavu predstavu organiziramo potpuno besplatno, a dosad ju je pogledalo preko 78 tisuća ljudi, posjetili smo oko 165 gradova i općina, a u predstavi je nastupalo oko 7600 izvođača – djece, folkloraša, orkestara, glazbenika, glumaca… I, što je najvažnije, na svakoj našoj predstavi ima najviše djece. To nas čini posebno ponosnima”, istaknuo je Plavšić.

Izvor: narod.hr/Foto:Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.