FOTO Završen sastanak Plenkovića i Macrona, u tijeku svečanom potpisivanje ugovora za Rafale

25.11.2021. 12:26:00

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Banskim dvorima održao je sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a u tijeku je potpisivanje ugovora za nabavu borbenih aviona.

Podsjetimo, Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu pa u Libiji, Sahelu i na Levantu, a 2015. krenule su prve prodaje tih aviona Egiptu, Kataru pa Indiji godinu kasnije. 

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Dvoje ministara obrane, Mario BanožićFlorence Parly potpisali su ugovor o nabavi Rafala, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

Nakon potpisivanja ugovora javnosti se prvo objavio premijer Plenković.

"Zadovoljstvo mi je da mogu pozdraviti prijatelja Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku. Drago mi je da je prihvatio moj poziv", započeo je Plenković i nastavio:

"Potpisali smo strateško partnerstvo. Unaprijeđujemo naše odnose u šest područja. Dakle, sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske".

Francuska je, dodaje, jedan od značajnijih ulagača u RH u proteklim godinama. Spomenuo je i francuske turiste koji dolaze u Hrvatsku. "Veselimo se francuskom predsjedanju EU-om. Puno je zajedničkih tema. Hrvatska vlada proeuropski je orijentirana. Kroz strateško parnetrstvu, bitna nam je jasna i čvrsta podrška Francuske na ulasku u Schengen", rekao je.

"Potpisivanje ugovora o nabavi aviona predstavlja poseban element ovog današenjeg posjeta. Dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na obrambeni karakter koja štiti svoje kopno, more i zrak", poručio je, među ostalim. 

Izvor: Direktno.hr/Foto:screenshot

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.