[FOTO/VIDEO] Izvanredno stanje zbog poplava: Napeto u Dvoru i Kostajnici, sprema se obrana Karlovca

11.12.2022. 15:50:00

U više hrvatskih županija zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeka Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite. Tijekom noći i jutra uslijed brzog porasta vodostaja rijeke Une došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz tu rijeku na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od tog grada, a izvanredno stanje uvedeno je i zbog povišenog vodostaja rijeke Sunje. 

Najkritičnije je bilo na području Dvora i Sunje, gdje su upućene dodatne snage vatrogasca i čamci te su angažirani i pripadnici HGSS-a, kao i u Hrvatskoj Kostajnici zbog izlijevanja vode na prometnice, plavljenja dvorišta i objekata.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut obišao je ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji te je u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite. Kako je objavilo u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite, najkritičnije je na području grada Hrvatske Kostajnice.









Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Izvor: Društvene mreže / Autor: DVD Hrvatska Kostajnica 

Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka. 

Mjere obrane od poplava na snazi su i zbog rijeke Kupe koja se izlila na na prometnice, zbog čega je na pojedinim dionicama zatvoren promet.

Raste i vodostaj rijeke Korane, ali nema ugroze za kuće i stanovništvo, dok se kod ŠRC Karlovac postavljaju vreće s pijeskom, priopćeno je iz Ravnateljstva.

Posebno mjere bile su i na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, te u Požeško-slavonskoj županiji, zbog povišenog vodostaja Pakre i Orljave, no sada su njihovi vodostaji u opadanju.

Intervencije vatrogasaca i mjerodavnih službi zbog ispumpavanja vode iz podruma, dvorišta, garaža, začepljenih kanala, postavljanja vreća s pijeskom, klizišta zemljišta, srušenih stabala bilo je i u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj županiji, Brodsko-posavskaoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.







Obrana od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalibor Bišćan /Facebook

Izvor: Tportal

Izvorni autor: N.S./Hina/ Foto: DVD HK/FB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.