Franković: Sjećanja na 1991. još živa i nose tugu, ali i ponos

06.12.2020. 14:00:00

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svojoj je čestitki povodom Dana dubrovačkih branitelja u nedjelju istaknuo kako su sjećanja na 6. prosinca 1991. godine još uvijek živa i nose tugu, ali i ponos zbog svega što je tih dana učinjeno u obrani grada.

Franković je istaknuo kako se Dubrovčani 1991. godine sjećaju prvenstveno s mislima na sve koji više nisu s nama, koji su položili svoje živote za obranu Grada i Domovine.
„Herojstvo naših branitelja nikada nećemo zaboraviti. Hvala svima koji nisu dopustili da se ovaj grad pokori, koji su učinili da nam uz našeg Svetoga Vlaha i Sveti Nikola ostane zapisan u povijesti kao dan kada smo, iako uz velike žrtve, ostvarili i veliku pobjedu nad višestruko jačim neprijateljem“, istaknuo je u čestitki Franković.

„Danas ovaj grad, nekada ranjen i uništen, stoji ponosno u svojoj ljepoti, Ali kao i cijeli svijet, danas smo pred drugim izazovima. Siguran sam da ćemo ih zajedništvom, kao i tada, nadvladati. Uz svjetlost Adventa i naše najmlađe, koje nikako ne smijemo zaboraviti na današnji dan“, zaključio je Franković.

Prigodnu je čestitku uputio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, istaknuvši kako je Dubrovnik prije 29 godina bio nemilosrdno razaran, ali je ljubav branitelja i civila prema svome Gradu, prema slobodi domovine Hrvatske nadvladala sve nedaće.
„Klanjamo se našim poginulim vitezovima, zahvaljujemo svim braniteljima na njihovoj žrtvi i daru slobode. Time ćemo se vječno ponositi i nadahnjivati“, stoji u čestitki župana Dobroslavića.

Dubrovnik danas  obilježava Dan branitelja i 29. obljetnicu obrane grada od srpske agresije. Odana je počasi poginulim braniteljima kod Spomen-križa na groblju Boninovo, zatim ispred zgrade MUP-a, na Srđu te Liechtensteinovom putu, a vijenac u spomen na stradale na moru  položen je u more ispred stare gradske luke. U tvrđavi Imperijal na Srđu održana je virtualna prezentacija idejne muzeološke koncepcije stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik s prijedlogom namjene prostora tvrđave.

U dubrovačkoj katedrali u 18 sati bit će služena misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, uz prijenos na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije. Dubrovački simfonijski orkestar svoj će tradicionalni koncert u povodu blagdana sv. Nikole i Dana dubrovačkih branitelja također održati online.

Na ‘crni petak dubrovački’, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ ml

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.