G7 za čvrstu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini

27.06.2022. 19:12:00

Čelnici zemalja G7 potvrdili su u ponedjeljak na samitu u Njemačkoj svoju čvrstu potporu Ukrajini i obećali vojnu i financijsku pomoć "koliko god dugo bude trebalo".

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država su se u zajedničkoj izjavi obvezali da će "nastaviti pružati vojnu, financijsku, humanitarnu i diplomatsku pomoć" Ukrajini i to "onoliko dugo koliko bude trebalo".

Članice G7 su na samitu koji traje do utorka potvrdili svoje jedinstvo i slogu oko jačanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini zbog kojeg su, kako tvrde, naglo porasle cijene energenata i hrane u cijelom svijetu.

S tim u vezi, G7 je danas pozvao Rusiju da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine kako bi se izbjeglo dodatno pogoršavanje prehrambene krize.

Od Moskve se također traži da "hitno i bezuvjetno obustavi napade na poljoprivrednu i prometnu infrastrukturu i dozvoli slobodan prolaz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka na Crnom moru".

G7 izražava i "veliku zabrinutost" najavom Rusije da bi svoje projektile, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, mogla prebaciti u Bjelorusiju i zahtjeva da se smjesta puste Ukrajinci koji su silom odvedeni u Rusiju.

Njemački kancelar Olaf Scholz je preko Twittera poručio da će G7 nastaviti vršiti pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je čelnicima G7 da nije vrijeme za pregovore s Rusijom i da Ukrajina treba najprije konsolidirati svoje položaje, objavio je ured francuskog predsjednika.

Zelenskij je zatražio punu potporu svojoj zemlji kako bi se mogao ponovno uspostaviti teritorijalni integritet.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "rekao je vrlo jasno da ništa što se tiče Ukrajine neće biti odlučeno bez Ukrajine" i da je na Kijevu odluka "u kojem trenutku će ući u pregovore s Rusijom", dodala je Elizejska palača.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.