GDJE JE NESTALO HRVATSKO ZLATO? Od Jugoslavije nam je ostalo ovoliko tona, a sad nemamo ni grama

21.03.2022. 10:39:00

RASTE POTRAŽNJA

Zlato u posljednje vrijeme doživljava svoju renesansu. U posljednjih godinu dana cijena zlata narasla je 19,74 posto, a ako gledamo zadnjih 5 godina onaj tko je 2017. godine uložio u zlato bogatiji je za 51.8 posto. Ako ste uložili u zlato 2002. godine, vaša investicija je sada veća za 415,42 posto. Priznajte, nije loše u zemlji u kojoj se kamate na štedne uloge kreću oko 0,1 posto.

Već je odavno poznato da u vremenima krize, ljudi više kupuju zlato. Ovaj plemeniti metal ne kupuju samo građani, već i države.

Direktor Centra zlata Saša Ivanović za HRT kaže kako je potražnja za investicijskim zlatom narasla za 200 posto.

“Građani kupuju i manje poluge, od 100 grama, ali i zlatne kovanice”, napominje ističući kako je zlato dugoročna investicija, i teško je predvidjeti što će s njegovom cijenom biti za mjesec ili godinu dana.

Zlatne poluge nisu dobra pričuva

Hrvatska narodna banka (HNB) je u vrijeme guvernera Željka Rohatinskog 2001. prodala oko 13 tona zlata, koliko joj je pripalo raspadom Jugoslavije i nema ga namjeru više kupovati.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže zlatne poluge nisu dobre pričuve.

“Dobre su pričuve stabilne devizne rezerve koje ima i Hrvatska”, objašnjava.

Hrvatske su međunarodne pričuve od 1999., kada su iznosile oko 3 milijarde eura, do današnjih dana narasle na više od 25 i pol milijardi eura, što je više nego dovoljno za stabilnost kune, platnu bilancu i monetarnu sigurnost zemlje.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Pexels/Ilustracija

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.