General Kruljac: Faktor iznenađenja bio je ključan za Bljesak; Perković i Mustač? Ne bih potpisao pismo

02.05.2022. 10:56:00

PRVI JE UŠAO U OKUČANE

Bivši zapovjednik Treće gardijske brigade koji je prvi ušao u Okučane, general Mladen Kruljac govorio je z RTL o operaciji Bljesak, ali i pomilovanju udbaša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Kruljac je na početku komentirao je li faktor iznenađenja bio ključ za uspjeh operacije Bljesak.

"Apsolutno. Moram reći da je VRO Bljesak nastavak akcija iz 1991. Otkos i Orkan, tako da smo od kraja 1991. do 1994. radili stožerne trenaže, pripreme postrojbi, bojevo gađenje, uvježbavali smo ukrcavanje i iskrcaj tenkova u Slavonskom Brodu uz pomoć radnika za specijalna vozila iz Đure Đakovića. Radili smo tri godine na tome da bi to bili iznenađenje i da ispunimo zadaću u potpunosti. Autoput je presjekao Slavoniju, uništeno je gospodarstvo, morali smo ići obilaznicom, a dokaz da je bilo iznenađenje napravili smo na sam dan napada, 1. svibnja, krenuli smo bez topničke pripreme da bi bilo apsolutno iznenađenje i da ne bude civilnih žrtava", kazao je za RTL.

Prvi je ušao u Okučane, a u RTL-u danas opisao je kako je to izgledalo.

"Moja je taktička skupina 1 na čelu s brigadirom Lekom imala zadaću. Prvi dan je radila s pravca zapada, presjekli su autoput kod sela Vrbovljani, doveli u poluokruženje Okučane, odblokirali smo skelska mjesta prijelaza zbog mogućih dolazak vojske Republike Srpske iz BiH. Prvi dan je bilo problema s pravca istoka. Ja i postroj be smo ostali strateška pričuva Glavnog stožera jer se očekivao protuudar JNA, tako da sam tijekom noći uveden u operaciju. Stupio sam u kontakt s generalom Romićem, izmijenili smo kodirane karte i tijekom noći, prvi na drugi dan, išao sam lijevo od generala Romića ispred 121. Domobranske pukovnije. Prošli smo Širince, Šagovinu, Smrtiće, došli u kontakt s 54. lakom jurišnom brigadom gdje smo ih potukli i prema Okučanima su išli prema Bosanskoj Gradišci. U jutarnjim satima smo izbili u Kosovac", kazao je.

Hrvatska vojska je u toj akciji po prvi put upotrijebila borbeno zrakoplovstvo. Kruljac je otkrio koliko su MIG-ovi doprinijeli uspjehu.

"MIG-ovi su djelovali i prije, ali ovo je bilo prvi puta da je djelovalo borbeno zrakoplovstvo, MIG-ovi 21 i jurišni helikopteri, to je bilo psihološki dobro za nas, a i pokazali smo moć. MIG-ove smo koristili drugi dan kad smo išli iz Kosovca prema Okučanima. Brzo sam ustrojio borbenu skupinu", kazao je Kruljac te dodao da su oko 13 sati i 21 minutu oslobodili Okučane.

Komentirao je i je li operacija Bljesak bila potvrda Hrvatska vojska ima snage i kapaciteta osloboditi okupirana područja.

"Ova operacija nakon Maslenice je bila prva velika operacija gdje su upotrebljene kopnene snage, zrakoplovstvo i postrojbe ministarstva unutarnjih poslova. Pokazali smo sebi, neprijateljima i svjetskoj javnosti da je hrvatska vojska i policija spremna da oslobodi okupirane dijelove Hrvatske", kazao je.

Kruljac se osvrnuo i na pismo za pomilovanje Perkovića i Mustača.

"Nisam znao za pismo, nitko me nije zvao, da su me zvali nikad ga ne bih potpisao", zaključuje Kruljac.

Izvor: Direktno.hr/Foto: screenshot RTL

Izvorni autor: RTL/bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.