General Lucić: 'Načelnik Glavnog stožera morao je pojasniti slanje vojnika u Njemačku - predsjednik je onemogućio njegov dolazak pred Sabor'

17.10.2024. 09:56:00

Na saborskom Odboru za obranu, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid nije bio prisutan, iako ga je ministar obrane pozvao kako bi objasnio detalje slanja nekoliko časnika Hrvatske vojske u Wiesbaden. Međutim, predsjednik Republike to je onemogućio.

Umirovljeni general zbora Hrvatske vojske Josip Lucić, sada ravnatelj Veteranskog centra, jutros je u emisiji "Studio 4" pojasnio proceduru imenovanja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. Načelnik je, pri stupanju na dužnost, odgovoran Vladi, Saboru i predsjedniku Republike te mora odgovarati na njihova pitanja.

"Načelnik Glavnog stožera dužan je surađivati s ministrom obrane koji predstavlja Vladu. Dužan je doći u Hrvatski sabor zbog toga što Sabor ima funkciju građanskog nadzora. Sabor nadzire sustav Hrvatske vojske.", naglasio je Lucić. Dodao je kako je načelnik morao objasniti situaciju slanja vojnika u misiju jer Sabor nadzire sustav Hrvatske vojske i njihovo djelovanje, kako unutar zemlje tako i u međunarodnim misijama.

'Načelnik Glavnog stožera morao je biti na saborskom Odboru'

Lucić je istaknuo da je načelnik bio dužan prisustvovati sjednici Odbora za obranu i podastrijeti javnosti informacije o pripremi misije u Njemačkoj. "Ova misija nije pripremana mjesec dana. Odlasci hrvatskih časnika pripremaju se od 6 do 12 mjeseci unaprijed i naši časnici dobivaju svoja mjesta u NATO zapovjedništvima", pojasnio je.

Dodao je kako ministar obrane ima pravo pozvati načelnika Glavnog stožera jer je on prvi u vojnoj hijerarhiji. Lucić je podsjetio da je tijekom svoje karijere više puta odgovarao na teška pitanja u Saboru te naglasio da nijedan predsjednik nikada nije uskratio njegovo pravo na javno nastupanje.

'U osam godina karijere niti jedan predsjednik nije mi uskratio javno nastupanje'

Na pitanje što bi učinio u ovoj situaciji, Lucić je kazao da je ona vrlo složena, ali jasno ističe: "Ako je predsjednik Republike upravo u vrijeme održavanja saborskog Odbora, kada je general Kundid morao doći u saborski Odbor, pozvao generala, predsjednik Republike umiješao se u saborsku nadležnost, nadležnost saborskog Odbora za obranu, te je osobno uskratio generalu Kundidu da odgovori vrlo jasno na pitanja koja zanimaju javnost."

Lucić smatra da je od presudne važnosti da načelnik Glavnog stožera odgovara Saboru, Vladi i predsjedniku, a ne isključivo jednoj instituciji. Pojasnio je da Hrvatska vojska već 20 godina sudjeluje u mirovnim misijama i kako je sudjelovanje u aktivnostima NATO-a obveza Hrvatske od ulaska u savez 2009. godine.

Događaj bez presedana

Lucić smatra da je ovaj slučaj bez presedana jer predsjednik Republike nije dopustio načelniku Glavnog stožera da javnosti objasni način pripreme i razloge za slanje vojnika u Njemačku. Naglasio je da takvo uskraćivanje prava na informaciju nije bilo uobičajeno tijekom njegovih osam godina na čelu Glavnog stožera.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:video screenshot / HRT / HTV

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.