Generalski zbor: Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo i ove izazove

24.03.2020. 21:22:00

Hrvatski generalski zbor odaje priznanje svima onima koji se na prvoj liniji obrane bore protiv korona virusa na čelu sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, a također i svima onima koji saniraju posljedice razornog potresa koji je u nedjelju zadesio Zagreb i okolicu.

Hrvatski generalski zbor privremeno je sukladno preporukama zaustavio svoje redovite djelatnosti, ali aktivno prati situaciju. Sukladno starosnim karakteristikama svog članstva nije nažalost u prilici djelatno se uključiti u sve aktivnosti koje se poduzimaju, ali daje maksimalnu moralnu potporu i priznanje liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, ljekarnicima, policajcima, vojnicima, vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite, djelatnicima državnog inspektorata i svima ostalima koji izravno omogućavaju koliko-toliko normalan život našim građanima.

Priznanje pripada i svim našim građanima koji se prirodom svoga posla moraju svakodnevno izlagati opasnostima omogućujući redovnu opskrbu namirnicama, lijekovima, energentima kao i nužnu mobilnost potrebitima. Priznanje odajemo i medijskim djelatnicima koji nas pravovremeno i objektivno informiraju. Priznanje dajemo i svim volonterima koji putem Hrvatskog crvenog križa ili na druge organizirane načine pružaju pomoć onima koji nisu u mogućnosti sami brinuti za sebe.

Priznanje dajemo i onim našim stranim prijateljima koji konkretnom donacijom kao npr. Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i brojni drugi pomažu u borbi protiv epidemije.

Zahvaljujemo se i svima i domaćim i stranim prijateljima koji su na razne načine izrazili i pokazali solidarnost sa Gradom Zagrebom te uputili konkretnu pomoć za saniranje posljedica razornog potresa, a osobito nas je dirnula pomoć naših susjeda iz Slovenije i Italije.

U svemu ovome pokazalo se koliko je važno u ovakvim izvanrednim okolnostima na čelu borbe za normalizaciju stanja imati vjerodostojne i ozbiljne ljude koji znaju što rade.

Pohvaljujemo aktivnosti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji se bez nepotrebnog nadmetanja promišljeno i skladno nadopunjuju u korištenju svojih ovlasti.

Posebno pak priznanje pripada potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova ujedno i čelniku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davoru Božinoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemki Markotić, ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku kao i svim ostalima koji nas svakoga dana informiraju točnim podacima, koji smiruju moguću uznemirenost i paniku te poučavaju što činiti dalje. Pokazuju da je Republika Hrvatska uređena država koja ima planove u slučajevima ugroze, koja brine o svojim građanima i koja ih primjereno štiti ! Kamo sreće da smo ih više slušali, a o tome da ih trebamo zaista ozbiljno slušati ubuduće da i ne govorimo.

Borba protiv korona virusa, nažalost još nije ni blizu kraja pa apeliramo na sve naše sugrađane da budu na visini ozbiljnosti situacije i da bez iznimki slušaju upute nadležnih, a osuđujemo i podržavamo sankcije za sve one neozbiljne koji svojim sebičnim i neodgovornim ponašanjem ili širenjem lažnih vijesti pokazuju kako im dobrobit zajednice ustvari ne znači ništa !

Ljubav prema domovini i poštovanje prema svojim sugrađanima sada se pokazuju kroz samodisciplinu i solidarnost pa i odricanje od nekih stečenih demokratskih prava, ali ulog je preveliki, a moguće posljedice podcjenjivanja stvarne opasnosti katastrofalne.

Svi članovi Hrvatskog generalskog zbora svojim će primjerom pokazati kako je važno pridržavati se propisanih postupaka. No, isto tako ako bi situacija zahtijevala dodatne mjere svi su članovi Hrvatskog generalskog zbora na raspolaganju nadležnima te bez obzira na ograničenja spremni strukom, znanjem, iskustvom i savjetom djelatno se uključiti u napore za savladavanjem teškoća !

Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo i ove izazove, ali samo ako svi skupa budemo međusobno solidarni i disciplinirani !

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

Pavao Miljavac, umirovljeni general zbora

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.