Generalu JNA Borislavu Đukiću ponovno će se suditi za ratni zločin

09.12.2019. 11:40:00

Na splitskome Županijskom sudu ponovno će se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva suditi generalu JNA Borislavu Đukiću (71) kojemu je Vrhovni sud za rušenje brane Peruća ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, potvrđeno je u ponedjeljak na Županijskom sudu.

Đukić  je presudom Županijskog suda u Splitu 23. studenoga 2018. bio osuđen na devet godina zatvora jer je zapovijedio aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća. Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je naveo kako je bitno povrijeđen kazneni postupak, potom da su izostale odlučne činjenice, te da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

Optužnica protiv Đukića podignuta je još 1995. godine, uhićen je u srpnju 2015. godine u zračnoj luci u Tivtu, a 23. veljače 2016. godine izručen Hrvatskoj u kojoj mu je nakon pet mjeseci započelo suđenje. Osim njega je optužen zapovjednik 9. kninskog korpusa general Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine general Mile Novaković koji je u međuvremenu umro, kao i zapovjednik svih pograničnih jedinica srpske paravojske major Milan Korica. U njegovom slučaju je proveden izdvojeni postupak s obzirom na to da je jedino on bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima. 

Ratni zločin je počinjen 28. siječnja 1993. godine kada je postavljeno 30 tona eksploziva te brana Peruća pripremljena za rušenje. Prilikom eksplozije se urušio i oštetio toranj na brani, a da ne bi došlo do potpune poplave i ugrožavanja života oko 50 tisuća stanovnika Sinja, Omiša i Trilja pobrinuli su se radnici hidroelektrane. Ukupna šteta Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) je bila oko 130 milijuna kuna.

"Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a", navedeno je u obrazloženju presude splitskoga Županijskog suda.

Izvor: bl/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.