Glavni državni revizor: “Revizija u Janafu posljednji put bila 2014.”

30.09.2020. 12:43:00

Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.

Izvješće o tome dostavili smo Saboru i DORH-u, državni revizori dali su Janafu 18 naloga i preporuka od kojih je do 2018. provedeno 14, a četiri nisu, odgovorio je Klešić 'mostovcu' Miru Bulju koji se zanimao je li i kada Ured obavio reviziju Janafova poslovanja?

Vidimo posljednjih dana da se odluke donose po klubovima, što Ured ne može revidirati, rekao je Bulj, očito misleći na aferu Janaf i Klub u Slovenskoj 9 s kojim se povezuje dojučerašnji šef Janafa Dragan Kovačević, ali i niz drugih uglednika iz politike, gospodarstva i javnog života.

Ured je radio reviziju učinkovitosti javne nabave za razdoblje 2011. do 2013., a ovo što se danas događa, kolege iz DORH-a i PNUSKOK-a rade prošle i ove godine, rekao je Klešić Bulju, koji je kao i drugi zastupnici imao samo pohvalne riječi za rad Ureda te izrazio zabrinutost zbog odljeva stručnih kadrova iz njega.

Klešić kaže kako ne stoji dojam da se stvari s trošenjem javnog novca iz godine u godinu pogoršavaju. Ne bih tako rekao, stvari se ipak popravljaju, istaknuo je, pripisujući to učincima novog zakona, uvođenju kazni za nepoštivanje preporuka Ureda te činjenicu da i Europska komisija prati razvoj situacije.

Imali smo subjekt koji se sedam godina oglušivao o preporuke, rekao je Klešić SDP-ovu Borisu Lalovcu kojeg je zanimalo imaju li izvješća Ureda ikakav učinak?

Revizijom obuhvaćeno 1105 subjekata

Državna revizija prošle je godine obuhvatila 1105 subjekata, provjerila je poslovanje državnog proračuna i njegovih korisnika - ministarstava, agencija i instituta, zatim lokalne samouprave, političkih stranaka i neovisnih zastupnika, te vijećnika, ali i drugih institucija, poput lučkih uprava, nacionalnih i parkova prirode, studentskih centara ili sportskih udruga.

Sto i trideset financijskih izvješća bilo je besprijekorno, dok ih je 109 dobilo uvjetno, a pet nepovoljno mišljenje revizora. Razlog su nepravilnosti i propusti u području planiranja i izvršenja plana, računovodstvenog poslovanja, rashoda, imovine i javne nabave.

Kako bi se nepravilnosti otklonile i povećala učinkovitost, revizori su dali i gotovo dvije tisuće preporuka, ali i provjeravali kako se provode preporuke iz prošlih godina. Tu je zanimljiv podatak da je od 1700 preporuka iz revizije učinkovitosti gotovo 200 trgovačkih društava provedena tek polovica.

Riječ je o preporukama koje se se odnose na javnu nabavu, rad nadzornih odbora, ekonomsku opravdanost razlika u cijeni komunalnih usluga ili sprječavanje i otkrivanje prijevara. Za ignoriranje preporuka državne revizije lani su novim zakonom predviđene i kazne.

Izvor: Hina/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.