Godišnjica stradanja branitelja na Vran planini

30.03.2023. 11:20:00

Prošlo je 28 godina (30. ožujka 1995.) kada su na snježnom Prokosu, proplanku na planini Vran, poginula petorica hrvatskih branitelja, koji su osiguravali tadašnjeg ratnog zapovjednika generala Janka Bobetka. Smrt je uzrokovana gušenjem od otrovnih plinova dok je vozilo bilo zatrpano snijegom. 36 sati u koloni su proveli zatrpani u snijegu čekajući pomoć.

Tog dana general Janko Bobetko i njegovo izaslanstvo vraćali su se sa sastanka u Travniku preko Prozora i Vran planine, a prije polaska dobili su službenu informaciju da je put na Vran planinu otvoren. Nažalost, stvari su se promijenile.

Janko Bobetko je kasnije u svojoj knjizi "Sve moje bitke" zapisao: "Na izlasku iz ovog predjela, koji je s lijeve i desne strane prekriven gustom borovom šumom, ušli smo u čist nepokriven prostor, oko sedam kilometara do komunikacije Tomislavgrad-Posušje. Daljnje kretanje bilo je nemoguće jer smo upravo u tom trenutku, kad smo napustili ovaj siguran dio Vran planine, naišli na ciklonu. Vjetar je bio jačine preko 120 metara u sekundi, temperatura se spustila na –18 stupnjeva, vjetar i snijeg su stvorili nevidljivu i neprohodnu situaciju. Tu je kolona zaustavljena."

Prema tadašnjem ugovoru, UNPROFOR je trebao održavati tu komunikaciju u svim vremenskim uvjetima, rekao je general Bobetko. Konvoj nije mogao dalje, stao je i čekao spas 36 sati, zameo ga je veliki snijeg, bilo je prekasno. Kako se sustav grijanja smrzavao, ugljični monoksid je nesvjesno počeo ulaziti u automobil, gušeći ih. Na mjestu gdje su mučenici stradali u Prokosu podignut je spomenik. Vozilo u kojem se dogodio nesretni slučaj danas se nalazi u Vojnom muzeju MORH-a.

U nesretnom događaju na Vranu smrtno su stradali Davor Zbiljski (1968.), Robert Krizmanić (1970.), Mladen Jakovljević (1968.), pripadnici ATJ Lučko; Krešo Supina (1970.), pripadnik VP HV-a, te Ivica Begić (1962.), pripadnik VP HVO-a.

Izvor: Hrvatski vojnik/PDN/Foto:Hrvatski vojnik/Tomislav Brandt

Izvorni autor: PDN/Hrvatski vojnik/Lada Puljizević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.