Gojko Šušak - čovjek od zadaće, vjernosti i velika djela

18.05.2023. 09:25:00

Na svečanoj dodjeli tradicionalnog  priznanja Junak hrvatskog Domovinskog rata pok. ratnom ministru Gojku Šušku, (srijeda, 17. svibnja 2023.), u organizaciji  Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91), a  u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, uz ostale je govorio i general Ivan Tolj, također jedan od suradnika i prijatelja ovog istinskog hrvatskog domoljuba, pa donosimo njegov osvrt:

Poštovana obitelji ratnoga ministra Obrane Republike Hrvatske, Gojka Šuška, poštovani hrvatski branitelji, koji ste bili njegovi vojnici i suborci u stvaranju i obrani Hrvatske države, poštovane obitelji poginulih i stradalih hrvatskih vitezova, Hrvatice i Hrvati u Domovini i diljem svijeta, poštovani svi vi koji se radujete da se danas dodjeljuje priznanje Junaka hrvatskoga domovinskog i obrambenog rata značajnoj osobi naše suvremene povijesti, hrvatskome sinu Gojku Šušku.

Iznimno se osjećam  počašćen što mi je dana prilika da u ovoj svečanoj prigodi mogu izreći nekoliko riječi poštovanja, zahvalnosti, pa i divljenja prema liku i djelu čovjeka, koji je svoj život ugradio u besmrtni duh i dušu hrvatskoga naroda. Svojom hrabrošću i odlučnošću, predvođen utemeljiteljem Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, osvjetljavao je staze po kojima smo hodili, ne samo nama sudionicima boja za Hrvatsku, već i budućim naraštajima našega roda i jezika. Pokazao je kako nam valja živjeti, kako voljeti i kako se boriti za svoj narod i Domovinu.

 Sve ovo mogu posvjedočiti i u sve to  sam se i osobno uvjerio. I neka mi zbog toga bude oprošteno što se ovom prilikom prisjećam i naše međusobne povezanosti. Ta, bio sam njegov suborac, suradnik i prijatelj.  Od početnih trzavica i nepovjerenja, kojeg su između nas dvojice (i ne samo između nas dvojice!) pokušavali posijati pojedinci iz bivšeg jugokomunistčkog obavještajnog aparata, a podosta ih je bilo u onim teškim vremenima stvaranja Hrvatske vojske, do potpuna povjerenja, bliskosti, ljudskosti, prijateljstva i razumijevanja. Do rastanka i suza na kraju njegova životnoga puta. Do njegova odlaska u vječnost, u nebesku aleju velikana, u legendu, gdje se pridružio povorci neumrlih i slavnih hrvatskih vitezova, vojskovođa, vođa i junaka.

 Rat, a posebice poraće, svibanj i mjeseci koji su uslijedili 1945. progutali su na najzvjerskije načine nekoliko stotina tisuća hrvatskih ljudi. Od jugokomunističke, velikosrpske ruke stradao je i Gojkov otac. Očeva mučenička smrt na određeni je način obilježila i njegov život. Tek rođeno dijete, sirotan, koji je izgubio oca, postao je jedan od najvažnijih ljudi u stvaranju Hrvatske države. Prihvatio je dokraja politički program Franje Tuđmana i svojim primjerom provodio stožernu ideju nacionalnoga, hrvatskog – hrvatskog, pomirenja. I tako se svrstao i tako smo se, kao narod, zajedno s njim svrstali u red pobjednika.

Gojko Šušak nije bio čovjek od puno riječi.  Ali, bio je od riječi. Držao je do riječi. Zadana riječ mu je bila svetinja. Nakon pobjedničke Oluje, dajući prijavak predsjedniku i vrhovnome zapovjedniku Hrvatske vojske Franji Tuđmanu, rekao je: ” Gospodine Predsjedniče, zadaća je izvršena!” U tih nekoliko riječi, opisan je i upisan sav njegov burni i olujni život. Život čovjeka od riječi. Život čovjeka od zadaće, vjernosti i velika djela. Slava mu!

I na kraju valja zahvaliti na dodjeli priznanja Gojku Šušku, Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91., u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata na čelu s Mladenom Pavkovićem, koji već tri desetljeća neumorno promiče istinu o Hrvatskome domovinskom i obrambenom ratu i hrvatskim braniteljima, koji su bili, kako on to kaže, prvi kada je trebalo. I za koje bi i danas, da je naš ratni ministar među nama, u svojoj skromnosti zasigurno rekao, da se  njima, a ne njemu, dodijeli priznanje i da su oni pravi junaci, posebice oni koji su dali najviše što su mogli i imali, živote za Hrvatsku.

                         U Zagrebu,  dne 17. svibnja, 2023. god.

                                                                                      general Ivan Tolj

Izvorni autor: UHBDR91./Foto:arhiva/PDN/MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.