GOLEMA AKCIJA U SRBIJI! U velikoj međunarodnoj operaciji pala banda, maznuli milijarde eura: Opljačkali desetke tisuća ljudi

22.02.2023. 17:04:00

Srpsko tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal (VTK) započelo je drugi dio međunarodne akcije Infinity u vezi s financijskim prevarama na internetu.

“Do sada je uhićeno 16 osumnjičenih za kaznena djela računalne prevare”, priopćeno je u srijedu u Beogradu.

U prvom dijelu akcije, provedene u siječnju, pribavljeni su značajni podaci i dokazi pretresom više lokacija, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja na to da su zaposleni u najmanje dva poduzeća u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koji premašuje sedam milijardi dolara, navodi u priopćenju VTK dodajući da se svota i dalje utvrđuje.

U drugom dijelu akcije uhićeno 16 osoba

Uhićene u drugom dijelu akcije tereti se da su do sada navođenjem na lažne financijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji premašuje 20 milijuna američkih dolara.

Akcija je pokrenuta u suradnji s Eurojustom, Agencijom Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, i zapovjedništvom Federalne policije Australije, a srpsko posebno tužiteljstvo navodi da je u Beogradu i diljem Srbije pretreseno 16 lokacija. Zbog računalnih prevara, pranja novca i udruživanja radi kaznenog djela uhićeno je 16 ljudi.

Do sada je oduzeto više od 130.000 eura u gotovini, više računa s kriptovalutama i nekoliko automobila, a u tijeku su provjere nekretnina. 

Upozorenje građanima na pozivne centre

Posebno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u Srbiji, da budu naročito oprezni pri nuđenju zapošljavanja u pozivnim centrima koji se navodno bave edukacijom i savjetovanjem klijenata na bilo kojem financijskom tržištu, uključujući i trgovinu kriptovalutama.

Takve djelatnosti strogo su regulirane Zakonom o tržištu kapitala i djelatnošću Povjerenstva za vrijednosne papire, koje izdaje neophodne dozvole. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Guliver Images/AP Photo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.