GRAĐANI SU ZBUNJENI I TRAŽILI SU POJAŠNJENJA: HZJZ objavio dodatna objašnjenja o izolaciji i samoizolaciji

28.01.2022. 19:36:00

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o izolaciji i samoizolaciji. Tri su najvažnije izmjene – jedna se odnosi na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Međutim, nove preporuke, pogotovo one za djecu, zbunjuju roditelje koji više ne znaju kad dijete može u vrtić ili školu, a kad mora ostati u samoizolaciji.

S obzirom na učestale upite HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja novih preporuka.

Nove preporuke za djecu

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Izuzeće na temelju preboljenja unatrag četiri mjeseca nije ukinuto za djecu do 18 godina te je izuzeće nakon preboljena za djecu jednako kao za odrasle, a odnosi se na:

- osobe koje su preboljele covid-19 unutar 4 mjeseca od kontakta

- osobe koje su preboljele covid-19 i nakon preboljenja primile jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili preboljele covid-19 i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze

- osobe primarno cijepljene (1 doza Janssen cjepiva ili 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva, ali ne više od 4 mjeseca (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 2 mjeseca)

- djeca do 18 godina starosti koja su primila primarno cijepljenje i djeca koja su preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o vremenu proteklom od cijepljenja.

Dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su primila dvije doze cjepiva ili preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja (bez dosadašnjeg ograničenja na 4 mjeseca od primarnog cijepljenja), jer se za zdravu djecu za sada ne preporučuje booster doza.

Nove preporuke za zdravstvo, socijalnu skrb i izolaciju

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa:

Za sve osobe koje su preboljele ili završile cijepljenje prije više od 4 mjeseca karantena traje sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat u BAT-u ili PCR-u prije povratka na posao.

Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja:

U ranijoj verziji asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom izolacija je bila skraćena na sedam dana ako su bili cijepljeni ili su preboljeli unatrag četiri mjeseca.

Prema ovim novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem (s booster dozom i bez nje) i svim osobama koje su preboljele neovisno koliko je vremena prošlo od preboljenja i cijepljenja.

Osobama koje nisu cijepljene i nisu preboljele neovisno o dobi izolacija traje najmanje 10 dana pa i kada su bez simptoma bolesti ili kada imaju blagu do umjerenu kliničku sliku.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: vperemen.com

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.