Grlić Radman: "Protjerujemo srpskog diplomata"

21.11.2023. 14:50:00

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije na temu protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na temu protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije, piše Dnevnik.hr.

U ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom osobom proglasilo je prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je grubo izišao iz okvira diplomatskih normi, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

"Predvidjeli smo eskalaciju odnosa, ali nismo očekivali ovako drastičan potez. To nikada nije bilo uobičajeno, pogotovo kad Hrvatska želi unaprijediti svoje dobre odnose sa svim susjedima", rekao je. 

"Reagirali smo brzo na ovaj potez recipročnom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH", poručio je ministar.

"Postupili smo sukladno Bečkoj konvenciji, kao što su to postupili i vlasti Srbije", dodao je. 

Na pitanje o napisima srpskih medija da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je:

"Oni nisu izrazili razloge, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara."

Na pitanje je li Hrvatska uzvratila žešće Srbiji, Radman je poručio kako je to stvar odabira

"Mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati tko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom", rekao je.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je odbacilo osnovu Ministarstva vanjskih poslova Srbije za protjerivanjem Šnajdera.

Naveli su kako odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu.

Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, grubo izišao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju.

"U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata”, naveo je portal "Večernjih novosti."

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:screenshot/Gordan Grlić Radman

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Ma. H.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.