Grlić Radman: Srbija se mora suzdržati od bilo kakvih provokacija

27.08.2019. 18:15:00

"Hrvatska je partner, a Srbija se mora suzdržati od bilo kakvih provokacija", rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, reagirajući na provokativne poruke političara iz Srbije nakon napada na Srbe u okolici Knina.

"To je ovako skretanje Hrvatske s fokusa s europskog puta, s agende predsjedanja EU-om, mislim da se Srbija mora suočiti upravo sa svojim prioritetima i mora uspostaviti dobrosusjedske odnose jer Hrvatska je tu partner. I suzdržati se od bilo kakvih provokacija", kazao je hrvatski ministar na pitanje novinara o izjavama srpskih političara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu rekao kako je nakon napada na Srbe u okolici Knina "razumljivo" što su se tamošnji Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

MVEP je na to reagirao tako što je pozvao Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama "unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u nedjelju je rekao kako je licemjerno što se Hrvatska zalaže za prava Hrvata u Srbiji dok se Srbe u okolici Knina napada jer gledaju Crvenu zvezdu.

Grlić Radman je u utorak kazao da takve provokacije "ne doprinose", kako je Hrvatska "ozbiljna zemlja članica, čimbenik stabilnosti" i da joj je sada prioritet predsjedanje Europskom unijom.

"Idemo dalje, mi imamo europski put i puno posla za predsjedanje tako da moramo imati taj fokus koji je sad trenutno okrenut nepotrebno, mi idemo prema Europi, nas čeka puno posla".

Grlić Radman je na upit novinara komentirao i izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo.

"Dakako da sigurno ne doprinosi stabiliziranju i takve tenzije su nepotrebne. Mislim da je apsolutno Republika Hrvatska kao međunarodno priznata država nastala zaslugom hrvatskih branitelja i pobjedom. Dakako, Vukovar je bio žrtva velikosrpske agresije Slobodana Miloševića tako da treba se suzdržati od bilo kakvih takvih izjava", rekao je ministar.

"U Hrvatskom saboru su predstavnici hrvatskih manjina, Hrvatska ima najbolje zakone u zaštiti nacionalnih manjina. Mislim da u tom pravcu trebamo djelovati doista zajedno i imamo puno posla koji nas čeka", zaključio je Grlić Radman.

Agroproteinka

Ministar je komentirao i napise medija u utorak da je tvrtka Agroproteinka, u kojoj je tada bio veliki dioničar, 2016. bez natječaja od Grada Zagreba kupila zemljište po povoljnijoj cijeni.

"Ja to uopće ne bih komentirao, uopće ne ulazim u to. Pitajte upravu tvrtke Agroproteinke, moja je imovinska kartica transparentna, što je javnost hitjela ja sam tako postupio", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Izvor: pv/h/Direktno.hr/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.