Grmoja: ‘Vlada će nam odbiti inicijativu za opoziv, ali ti će ministri ionako biti izbačeni‘

14.04.2022. 08:00:00

Nakon što je MOST uspio skupiti potreban 31 potpis saborskih zastupnika za inicijativu o opozivu tri člana Vlade - jer u toj inicijativi nisu željeli sudjelovati SDP i Možemo! - 4. travnja u saborsku proceduru ušao je "Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću".

Taj prijedlog uvršten je u saborski dnevni red 6. travnja, i od tog dana počeo je, sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora, teći rok od osam dana da se Vlada službeno očituje o tom oporbenom, odnosno MOST-ovom prijedlogu.

Dakle, rok za očitovanje Vlade istječe u četvrtak minutu prije ponoći. Iako je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, odgovarajući na pitanje novinara hoće li se Vlada očitovati u propisanom roku, dao neodređen odgovor: "Ako smatramo da treba - da, ako smatramo da ne treba - ne. Kada bude Vlada, vidjet ćete". Jutarnji list doznaje da će Vlada poštovati propisani rok i kako će se o MOST-ovom prijedlogu za smjenu tri člana Plenkovićeva kabineta očitovati na današnjoj sjednici Vlade.

Sukladno članku 125., stavku 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora, Vlada je dužna očitovati se o prijedlogu najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja prijedloga u dnevni red. Prijedlog 31 zastupnika upućen je 4. travnja 2022., a uvršten u dnevni red odmah na plenarnoj sjednici u srijedu 6. travnja. Rok za očitovanje, sukladno Poslovniku Hrvatskoga sabora, istječe 14. travnja, te će se Vlada u propisanom roku očitovati na Prijedlog - poručili su nam jučer iz Banskih dvora.

Saborski zastupnik i potpredsjednik MOST-a Nikola Grmoja smatra da će premijer Andrej Plenković odbiti MOST-ov zahtjev za smjenom tri člana Vlade, ali će se svejedno naći u vrlo nezgodnoj situaciji jer će, kaže, Milošević, Aladrović i Ćorić ionako uskoro biti izbačeni iz Vlade.

- Iako je Plenković u ponedjeljak ostavio otvorenu mogućnost da ne odgovori na oporbeni zahtjev 31 zastupnika za smjenom potpredsjednika Vlade Miloševića i ministara Ćorića i Aladrovića - čime bi prekršio Poslovnik Hrvatskog sabora koji ima snagu zakona - izvjesno je da će ipak odbiti naš zahtjev. Svaki potez koji napravi za njega je loš, jer će svakako nakon Uskrsa, odnosno za nekoliko dana, morati smijeniti tu trojicu dužnosnika koji su pod istragama DORH-a.

Ovom inicijativom spriječili smo Plenkovićev pokušaj da dekriminalizaciju Vlade koju provodi DORH predstavi kao nekakvo elegantno osvježenje koje je plod njegove volje. Bit će zanimljivo gledati kako Plenković udovoljava zahtjevima MOST-a i oporbe i smjenjuje tri dužnosnika čiji smo opoziv tražili - kaže Grmoja.

Nakon što je jedva prikupio 31 potpis saborskih zastupnika, Grmoja je poručio da je inicijativom za smjenu tri člana Vlade "MOST nadigrao dio lijeve opozicije, ali i onemogućio Plenkoviću da u potpunom miru obavlja rekonstrukciju Vlade".

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.