GROBNICA O KOJOJ SE ŠUTI MALO JE MANJA OD OVČARE: S druge strane Une čuli su se vapaji civila bačenih u plitke jame. Umirali su danima.

09.12.2019. 11:56:00

Tek prošle godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović posjetila je Baćin, no to su mnogi okarakterizirali kao “usputni dolazak prilikom premještanja njezinog ureda”.

Svejedno, to je hvale vrijedna gesta jer se Grabar – Kitarović tako upisala kao prva osoba iz visoke hrvatske politike koja je pokazala interes za grobnicu na Banovini zbog koje treba dvostruko žaliti:

jer je druga po veličini iza Ovčare
jer se o njoj premalo zna

Vještaci tvrde – žrtve su umirale danima

Kada je s Olujom došlo do oslobođenja, u ožujku 1997. u Baćinu je pronađeno golemo stratište, druga po veličini masovna grobnica u Hrvatskoj. Pronađeno je 56 tijela, izmasakriranih bagerom koji ih je nemilosrdno prevrtao pa je većina tijela nađena bez udova i odsječenih glava. Idućeg mjeseca, u travnju, identificirano je 36 osoba: njih 31 bilo je iz Dubice, a pet iz Cerovljana, ti su ljudi dostojno pokopani, dok preostalih 20 NN osoba počiva u zajedničkoj grobnici u Dubici. Žrtve su umirale danima. To su potvrdili vještaci koji su radili na ekshumaciji, ali i iz iskaza svjedoka s druge, bosanske strane rijeke Une koji su rekli da su  danima čuli vapaje s hrvatske obale. Iz iskaza  ranijih svjedoka i sa srpske strane saznalo se da su tijela najmanje 56  ubijenih Srbi nakon likvidacije ostavili na mjestu zločina, a neke pobacali u  Unu.

Poubijala ih jedinica za posebne namjene MUP-a SAO Krajine

“Tadašnje rukovodstvo Mjesne zajednice Dubica na čelu s predsjednikom SDS-a Milom Mišljenovićem 18. listopada ‘91., na sastanku u poljoprivrednoj zadruzi, donijelo je odluku da se preostalo hrvatsko stanovništvo popiše i pritvori u seoski dom u Cerovljanima i u vatrogasni dom u Dubici. Dva dana kasnije, na ove dvije lokacije zatočeno je više od 70 ljudi. Nakon tri dana ljudima je rečeno da idu na razmjenu u Glinu. Iako je to svima bilo sumnjivo, potrpani su u autobus i krenuli prema Kostajnici. U selu Baćin dočekala ih je Jedinica za posebne namjene MUP-a SAO Krajine predvođene Stevom Borojevićem. Izvukli su ljude i između ceste i rijeke na jednoj poljani i pobili ih. Nisu pokopani dok nije počelo smrdjeti pa su došli bageri i iskopali rupe u koje su pobacani”, rekao je za Dnevno umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan.

Orkan u borbi protiv zaborava

Orkan je ujedno i osoba koja je gotovo cijelo vrijeme poraća vrijedno radila na promicanju ratne istine koja se dogodila na području njegove rodne Banovine. Uz cijeli niz obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima, zaslužan je za Spomen sobu u Baćinu koja je privukla mnoge škole na posjećivanje. Djeca, kaže Orkan, pokazuju veliko zanimanje za sve što se tada dogodilo, a on im neumorno, pazeći pritom na njihovu dob, prepričava tužnu sudbinu baćinskih žrtava. Ovaj je umirovljeni pukovnik donekle raznio šutnju o jednoj od najvećih grobnica iz Domovinskog rata, no nije posvezadovoljan.

Bit će, kaže, tek kada državni vrh dođe na pbljetnicu, pokloni se i suoči sa ovom velikom tragedijom iz ne tako davne prošlosti.

Izvor: 7dnevno/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.