Grosjean je bio protiv sustava Halo, on mu spasio život: Uh, mislim da je to ipak dobra stvar

30.11.2020. 19:01:00

Što je točno sigurnosni sustav Halo? Riječ je o zaštitnoj šipci koja je u kokpitu postavljena iznad glava samih vozača, napravljena je od titanija, a teška je oko devet kilograma...

Romain Grosjean doživio je tešku nesreću na Velikoj Nagradi Bahreina, francuski vozač punom se brzinom zabio u zaštitnu ogradu, njegov se bolid prepolovio i eksplodirao. Sve je izgledalo jako ružno, no Grosjean se na koncu izvukao tek s opeklinama po rukama i gležnjevima. Moderna Formula 1 napredovala je po pitanju sigurnosti, a Francuzu su u Bahreinu spasili zaštitno odijelo i sustav Halo.

E sada, što je točno sigurnosni sustav Halo? Riječ je o zaštitnoj šipci koja je u kokpitu postavljena iznad glave samih vozača, napravljena je od titanija, a teška je oko devet kilograma. I zanimljivo, mnogi su vozači bili protiv uvođenja Halo sustava u Formulu 1, a među najglasnijima još 2017. godine bio je Romain Grosjean.

- Osobno, mislim da je ovo tužan dan za Formulu 1, dan kad su objavili da ćemo koristiti halo sustave - rekao je prije tri godine Grosjean, pa nastavio:

- Postoje i situacije u kojima on može pogoršati stvar, što mi se ne sviđa, a ima nekoliko problema na koje nismo mislili. Teže je vidjeti svjetla na startu, ona su uvijek drukčije postavljena. Čak i vidjeti zastave sa strane. Ne podupiremo Halo, ali da činjenicu da FIA bolide pokušava učiniti sigurnijima.

- Uvođenje Halo sustava mučio je brojne vozače, pogotovo jer se ta titanijska šipka nalazi u njihovom vidnom polju. I neki se poput Grosjeana na njega nisu mogli naviknuti.

Bahrain Grand Prix
Foto: KAMRAN JEBREILI

- Cijelo vrijeme sam se pokušavao usredotočiti na nešto što je ispred vas, u sredini..., ne znam ni sam to opisati, oči su mi se spajale, sve je bilo jako čudno - pričao je tih dana Grosjean.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Ipak, francuski vozač jučer se poslije utrke javio iz bolnice, pa rekao kako je sada ipak veliki pobornik Halo sustava.

- Iskreno, nisam bio za Halo prije nekoliko godina, ali sada mislim da je to odlična stvar za Formulu 1, a da ga nema danas vam se ne bih mogao ovako obratiti - kratko se iz bolnice putem svojih društvenih mreža oglasio Romain Grosjean.

Izvor: 24sata/ Foto: Reuters

Izvorni autor: Hrvoje Tironi/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.