Gvardiol ne skriva oduševljenje Dinamom: ‘Olmo i ja navijamo za Modre kad god možemo, prolaze skupinu!‘

21.09.2022. 10:48:00

Mladi branič pun elana dočekuje nove izazove s Hrvatskom, a veseli ga i povratak na Maksimir
 
  

Joško Gvardiol ostao je u RB Leipzigu, nova runda priče o transferu dolazi u siječnju, a dotad ga čekaju velike utakmice. Finiš u skupini Lige nacija, Svjetsko prvenstvo, Liga prvaka i Bundesliga... U lipnju je morao otići s okupljanja nacionalne vrste zbog ozljede mišića, podvrgnut je operaciji, vratio se nasmiješen...

"Ozljeda je definitivna prošlost", sretno nam je rekao Gvardiol, dodajući:

"Zdrav sam i pun ambicija za ono što me čeka. Sretan sam što sam opet s reprezentacijom, zadnji put sam bio prisiljen otići. Motiviran sam, nadam se da ću igrati, naravno, dat ću sve od sebe da konkuriram. Ostale su nam dvije utakmice u kojima ćemo pružiti maksimum da ostvarimo što svi želimo, a to je Final Four."

O kakvoj se točno ozljedi radilo?

"Riječ je o mišiću, dobio sam udarac. Jednostavno sklon sam tome i u Dinamu sam imao problema. Neki kalcifikat se stvori."

Jesu li vas reprezentativni kolege iznenadili kad su pobijedili Dansku Francusku, nakon poraza od Austrije 3:0?

"Baš me i nisu previše iznenadili jer znam kakvu kvalitetu imamo. U prvom susretu s Austrijom smo bili opušteni. Gledao sam utakmice u bolnici u Hamburgu, bilo mi je jako drago što su nam omogućili da se borimo za Final Four."

To su vam zacijelo bili najljepši trenuci u bolnici? Osim na kraju kad su vam rekli da možete kući...

"Da, tako je..."

image
 Foto: JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Sjajno je boriti se za nešto značajno.

"Mi sportaši se uvijek borimo za nešto, a to što možemo biti prvi dodatna je motivacija. Prva je prilika u četvrtak, moramo maksimalno fokusirano prihvatiti utakmicu i izboriti tri boda."

To će mu biti debi u dresu reprezentacije na Maksimiru.

"To budi emocije, drago mi je uopće što sam u Zagrebu. Svaki put kad dođem lijepo se vratiti... Bit će mu drago ako nastupim od prve minute, nadam se da će tribine biti pune i da će nas bodriti."

Danska je jaka, kakvu utakmicu očekujete?

"Suigrači znaju protivnika iz prvog susreta. Razgovarao sam s klupskim kolegom Yussufom Poulsenom, to je ekipa koja se bori, koja garga devedeset minuta i moramo biti spremni. Mislim da smo kvalitetniji što se tiče posjeda lopte, sve je na nama..."

Poulsena nema...

"Olakšat će nam posao, ali nije mi drago zbog njega, također je imao ozljedu u isto vrijeme kao i ja. On se još muči malo, mislim da će brzo natrag na teren."

Kako ste proveli ljeto u plesu milijuna i velikih klubova, ponudi Chelseja, zanimanju Manchester Cityja, Barcelone...

"Nisam se puno zamarao jer imam ljude koji se s time bave. Usredotočio sam se na oporavak i na treninge. Naravno da je lijepo čuti i dodatna je motivacija za budući rad u karijeri, ali o tom potom. Vidjet ćemo što će biti na zimu..."

Malo je nedostajalo da da postanete najplaćeniji obrambeni igrač u povijesti. Možda se dogodi već u siječnju, spominjalo se 90 milijuna eura. Mora se to vrtjeti po glavi.

"Je, bilo je toga, bio je period kad sam o tome razmišljao. Itekako. Sve ima svoje prednosti i mane. No, to je sada iza mene, sezona je krenula, nemam više što razmišljati o tome, jednostavno se trebam koncentrirati na igru."

Nije vam problem što ste ostali u RB Lepzigu?

"Nije, naravno da nije."

image
Foto: Sports Press Photo/Ddp Usa 

Kao ekipa loše ste krenuli, što se događa?

"Svima bi nam bilo draže da smo bolje startali, ali isto se dogodilo i lani. Treba nam vremena da se posložimo. Promijenili smo trenera, kao što znate. Bit će zanimljivo kad se vratimo iz reprezentacije. Ima još dosta utakmica, pokušat ćemo se dići."

Od deset službenih nastupa RB Leipziga startali ste u četiri, u četiri ušli s klupe, a u Ligi prvaka ste oba cijela susreta ostali izvan igre. Zašto je tako?

"Iskren da vam budem nemam odgovor na to. Bolje bi bilo da intervjuirate trenera... Ništa, na meni ostaje da radim, da se namećem, da dočekam priliku i onda je iskoristim na najbolji mogući način."

Ipak je to za mnoge iznenađujuće. Je li vam trener Marco Rose rekao što na tu temu, zašto nije standardan u prvoj postavi? Činjenica je da je stigao Diallo iz PSG-aRaum i još neki na vašim pozicijama.

"Nismo imali ni puno vremena razgovarati, sve se dogodilo preko noći jer je kratko s nama. Vidjet ću nakon reprezentacije, nakon Austrije, onda ću se prešaltati na klupske teme."

Ako Hrvatska izbori Final Four bilo bi prvi put. Bi li po vam to bio najveći uspjeh Vatrenih nakon dvije medalje na SP-a?

"Ne mogu uspoređivati Ligu nacija sa Svjetskim prvenstvom jer ono je nešto neopisivno. Bio bi to veliki rezultat, međutim nije ga moguće komparirati sa srebrom iz Rusije."

Ali isplati se potruditi...

"Sigurno da se isplati. Pogotovo nama mlađima je to prilika da igramo na vrhunskom nivou."

Uhvatite se da razmišljate o SP-u?

"Svakako. Tek mi je 20 godina, ako bih se vratio nekoliko godina unatrag nikad ne bih rekao da ću sa 20 godina imati priliku zaigrat na SP-u. Kao i sa 19 na Euru. Veselim se, ali imam puno za raditi, još je mjesec i pol dana, moram dadati gas i nadati se pozivu."

Poziv je siguran, čak bi se moglo reći da ste nedodirljiv.

"Ne bih rekao da sam nedodirljiv. Imamo konkurenciju, na svakom treningu se moramo dokazivati, za koga se izbornik odluči taj će igrati. Ne bih se složi s vama..."

Dinamo je u Ligi prvaka pobijedio Chelsea, malo je nedostajalo da budete na terenu protiv Modrih.

"Dani Olmo i ja uvijek gledamo Dinamo kad možemo. S Chelseajem smo samo prvo poluvrijeme jer potom smo morali na svoju utakmicu. Bodrimo Dinamo kad god smo u prigodi. Uvjeren sam da će Dinamo proći skupinu."

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.